Valkenburg aan de Geul kleurt groen

De gemeente Valkenburg aan de Geul is samen met IVN Natuureducatie in 2021 in Broekhem met een Tuiny Forest pilot gestart om meer groen in de buurt te krijgen. Tijd om de groene voortuinen uit te breiden in de hele gemeente. Dit jaar stelt de gemeente 45 Tuiny Forest pakketten beschikbaar voor een heel zacht prijsje! Door het inheemse bosje in je voortuin blijft de woning koeler in de zomer, draag je bij aan de biodiversiteit in het Limburgse land, wordt water beter afgevoerd en help je het straatbeeld te verfraaien.

Tuiny Forest

Jouw tuin maakt het verschil

Hevige regenbuien en hittegolven komen steeds vaker voor. Door stenen uit de tuin te halen en te vervangen door groen maak je een verschil in zowel de natte als de warme, droge periodes. Een groene tuin heeft namelijk veel voordelen. Groen houdt water vast en zorgt voor verkoeling in warme zomers. Ook is het goed voor de gezondheid van mens en dier want groen zuivert de lucht.

Gemeente Valkenburg aan de Geul is partnergemeente van IVN Natuureducatie en stelt 45 Tuiny Forest pakketten (ter waarde van €125,-) voor €5 beschikbaar aan inwoners van de gemeente. Dit is een onderhoudsarm inheems bos op tuinformaat, dat klein wordt aangeplant en vanzelf groot groeit. IVN heeft samen met Sprinklr een pakket gemaakt vol met biologisch gekweekte planten. Binnen een halve dag leg je daarmee een makkelijk te onderhouden inheems microbos van 6m² vol bomen, struiken en kruiden in je tuin aan. Goed voor bijen, vlinders, bodemleven, vogels én voor jou! Het houdt per jaar namelijk ook nog eens 5.000 liter water vast én verlaagt de temperatuur in de nabije omgeving tot wel 10°C.

Het Tuiny Forest pakket

Het Tuiny Forest is 6 m2 groot en bestaat uit een speciale mix van inheemse bomen (5x) heesters (5x) en kruiden (27x). Daarnaast ontvang je een plantinstructie, een online training en ga je samen met andere deelnemers jullie tuintjes aanleggen. 

Doe mee!

Heb je een voortuin met stenen die je wilt omturnen tot natuur? Dan kom je in aanmerking voor een Tuiny Forest. Als je voortuin te klein is voor een Tuiny Forest kun je ook samen met je buren één pakket aanvragen en daarmee allebei jullie tuinen vergroenen.

Hoe maak je kans?

  • Om aanspraak te maken op een Tuiny Forest moet er verharding uit de voortuin verwijderd worden
  • Er zijn 45 pakketten te vergeven binnen de gemeente Valkenburg aan de Geul. Op = Op
  • Deelname aan het project kost 5 euro

Inschrijving betekent niet direct deelname. De voorwaarden worden gecontroleerd en de eerste 45 inschrijvingen die hieraan voldoen ontvangen een bevestiging per e-mail met een link om 5 euro te betalen om hun deelname te bevestigen.

Schrijf je in! (Deze link gaat naar een externe website)