Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Vraag een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waarin u woont. Bij de afspraak moet u zelf aanwezig zijn. Na 6 werkdagen kunt u het reisdocument ophalen.

Dit kan op twee manieren:

 • Geef uw gegevens digitaal aan ons door en betaal online. Daarna komt u persoonlijk, op afspraak, naar het gemeentehuis om uw pasfoto in te leveren en vingerafdrukken te laten opnemen.
 • U maakt een afspraak en komt naar de gemeente. We ronden dan de hele aanvraag hier af. De afspraaktijd duurt dan langer.

U kunt na 7 werkdagen het reisdocument ophalen. Komt u met meerdere personen? Maak één afspraak en geef het aantal personen aan ons door. Een kind moet altijd bij het aanvragen en ophalen van het reisdocument meekomen naar het gemeentehuis.

Let op

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een paspoort nodig. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie. (Deze link gaat naar een externe website)

Voor een nooddocument (Deze link gaat naar een externe website) kunt u terecht bij de Koninklijke Marechaussee.

Beschrijving

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Met uw nieuwe identiteitskaart kunt u inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Kunt u het paspoort of identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen, omdat u een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt? Een medewerker van de gemeente kan persoonlijk naar u toe komen. Bij twijfel kunt u een medische verklaring bij de gemeente aanvragen.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor kinderen tot en met 17 jaar: € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,80

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor kinderen tot en met 17 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,00 extra.

Graag met pin betalen.

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Aanpak

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart deels online aan:

 • U vult uw gegevens online in en betaalt online via de blauwe button.
 • Na het doorlopen van alle stappen maakt u een afspraak om de aanvraag op het gemeentehuis te voltooien.
 • U neemt al uw oude reisdocumenten en 1 kleurenpasfoto, die voldoet aan de richtlijnen (Deze link gaat naar een externe website) mee naar het gemeentehuis.
 • Zeven werkdagen na bovenstaande afspraak op het gemeentehuis kunt u uw reisdocument(en) ophalen.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan de balie aan:

 • Maak een afspraak via de website of telefonisch via 14043.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen (Deze link gaat naar een externe website).
 • U laat uw vingerafdruk registreren.
 • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Paspoort of identiteitskaart afhalen:

Vanaf 12 jaar mogen kinderen zonder toestemming van een ouder een identiteitskaart aanvragen. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

 • Tijdens de digitale aanvraag uploadt u de schriftelijke toestemming en kopie van het legitimatiebewijs of de legtimatiebewijzen vooraf. U hoeft de schriftelijke toestemming niet meer mee naar het gemeentehuis te nemen. 
 • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • Neemt u geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist of gestolen? U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Meld de vermissing zo snel mogelijk bij de gemeente en maak een afspraak om een nieuw reisdocument aan te vragen.

Termijn

Na 7 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt 7 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Formulieren

Meer informatie