Valkenvlucht - Visie Vrijetijdseconomie

ValkenvluchtHoe we samen onze vrijetijdseconomie mee(r) vleugels geven

Een vrijetijdseconomie die zorgt voor meerwaarde

Toerisme en recreatie hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in de aantrekkingskracht van onze gemeente. Ze zorgen voor inkomsten, werkgelegenheid en een bruisende sfeer. Ze maken van Valkenburg aan de Geul een inspirerende plek die verbindt: niet alleen natuur en cultuur, verleden en toekomst, maar ook alle mensen die er wonen, werken en op bezoek komen. Ideeën worden er uitgewisseld en betekenisvolle ervaringen gedeeld.

Toch maken veroudering, drukte en evoluties van binnen- en buitenaf onze vrijetijdseconomie kwetsbaar. Daarom gaan we aan de slag met het opstellen van een gedeelde en gedragen toekomstvisie die onze vrijetijdseconomie lucht  en vleugels geeft.

Omdat zowel de eindbestemming als de reis ernaartoe belangrijk zijn, doen we in verschillende fases een beroep op ieders scherpe blik. Ook die van u. Want samen zien we meer. En scherper. Als echte valken.

Zo kunnen we van Valkenburg aan de Geul hét voorbeeld maken om te laten zien hoe waardevol onze vrijetijdseconomie is  voor iedereen.

Ga mee op Valkenvlucht

Valkenvlucht is het participatietraject waarbij we inwoners, ondernemers, experts, betrokkenen en bezoekers uitnodigen om mee te denken over de ontwikkeling van onze vrijetijdseconomie. We spreken van een traject omdat we op de lange termijn willen denken.

Als valken richten we in 2023 samen onze blik vooruit. Met een doordacht stappenplan natuurlijk.

  • In januari trapten we het participatietraject vrijetijdseconomie (Valkenvlucht) op gang met een grote inwonersenquête. We willen jullie graag bedanken voor jullie massale deelname! De winnaars van de Veelzijdig Valkenburg Cadeaubonnen zullen we persoonlijk contacteren. Met de informatie die geleverd is, gaan we vanaf februari verder aan de slag om te komen tot een draagkrachtanalyse. Zo willen we per gebied in kaart brengen welke impact toerisme en recreatie heeft op leefbaarheid, economie en het landschap/ milieu. 

  • In februari, maart en april gaan we rond de tafel zitten met een ruime groep van experts met kennis en ervaring op het gebied van toerisme en recreatie.

  • In april en mei brengen we de mogelijke scenario’s voor een succesvolle, toekomstbestendige vrijetijdseconomie in kaart. De verschillende denkrichtingen koppelen we weer terug met onze inwoners, ondernemers en andere betrokkenen die in dit traject willen participeren.

  • In het najaar van 2023 zal onze Raad de nieuwe, gedragen visie vrijetijdseconomie vaststellen, gevolgd door een warme oproep aan alle betrokkenen om onze gedeelde toekomstplannen samen in de praktijk tot leven te brengen.

 

Maak mee het verschil

Wilt u uw ei kwijt over onze vrijetijdseconomie en mee broeden op nieuwe ideeën? Of hebt u vragen of opmerkingen die u met ons wilt delen? Laat het ons dan weten via communicatie@valkenburg.nl. Wij nemen graag verder contact met u op.