Valkenburg ontwikkelt Oost

Wandelingen project ‘Valkenburg Ontwikkelt Oost’

Kansen voor Valkenburg-Oost

In de zomer van 2020 zijn we gestart met het ontwikkelen van een visie op het oostelijk deel van Valkenburg. De conceptvisie is inmiddels gereed. We hadden u hierover in de zomer willen informeren. Maar toen gebeurde iets waar niemand rekening mee kon houden: een wateroverlast van ongekende omvang.

Wat nu? Kunnen we nadenken over de toekomst terwijl de tegenwoordige tijd nog zoveel aandacht vraagt?

Ja. Wij denken dat het nu nóg belangrijker dan ooit is dat we doorpakken. Klimaatadaptatie is ëén van de onderdelen van de visie. Niemand had kunnen vermoeden dat we zo met onze neus op de feiten gedrukt zouden worden om de ambities op dit vlak concreet, realistisch en snel uitvoerbaar te maken. Het ontwikkelen van Valkenburg Oost, zoals de titel al aangeeft, gaat dus met nóg meer noodzaak door. Geïnspireerd door de getoonde veerkracht van de Valkenburgers zoeken we naar kansen voor de toekomst.

Wandelt u mee?

We nodigen u graag uit om samen met Marlies en Remy van Dear Hunter op pad te gaan om kennis te maken met de conceptvisie voor Valkenburg - Oost. Al wandelend zullen zij aan u de conceptvisie toelichten en is er ruimte voor vragen en feedback. De georganiseerde wandelingen duren circa twee uur en zijn gepland op de volgende dagen:

Start: parkeerplaats Geulpark

  • Zaterdag  2 oktober, start om 10.00 uur:  VOL, aanmelden niet meer mogelijk
  • Woensdag 6 oktober, start om 15.00 uur:  VOL, aanmelden niet meer mogelijk
  • Zondag 10 oktober, start om 13.00 uur:  VOL, aanmelden niet meer mogelijk
  • Zondag 10 oktber, start om 15.00 uur: extra wandeling ivm groot aantal aanmeldingen

Bent u geïnteresseerd?

Meldt u dan aan voor de wandeling.

Let op: het is niet mogelijk om met grote groepen te gaan wandelen. Er geldt dus een maximaal aantal deelnemers. Voor geïnteresseerden die niet mee kunnen of willen wandelen, bestaat er ook de mogelijkheid om zelf kennis te nemen van de concept-visie. Deze kunt u vanaf maandag 4 oktober afhalen op het gemeentehuis of in de bibliotheek op het Berkelplein.Valkenburg ontwikkelt OostKansen in kaart brengen

Het historisch centrum en het winkelgebied in Valkenburg hebben de afgelopen jaren een fikse facelift ondergaan. Een volgende stap is nu de herontwikkeling van Valkenburg – Oost, met name de omgeving Walramplein–Berkelplein. Hier komen wonen, bedrijvigheid en recreëren bij elkaar, maar er liggen nog veel kansen om de samenhang, kwaliteit en bereikbaarheid van dit gebied te verbeteren. Daarom willen we hier een visie voor ontwikkelen. Hoe kunnen we het gebied als geheel aantrekkelijker maken en wat zijn de verschillende behoeftes?

Dear Hunter presenteert onderzoeksresultaten

De afgelopen maanden zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd die een belangrijke basis vormen voor de uiteindelijke gebiedsvisie. Een van deze onderzoeken is gedaan door de kaartenmakers van Dear Hunter. Wellicht herinnert u zich nog de twee containers waarin Marlies & Remy met hun hond Peer tijdens de zomer hebben gewoond op het Walramplein. Door zelf op de plek aanwezig te zijn, konden zij de lokale opgaves bestuderen en in kaart brengen. Graag willen zij de resultaten van hun onderzoek met u delen via een filmpje, opgesplitst in drie delen:

 

Wilt u graag op de hoogte gehouden worden? Meldt u zich dan aan voor de gratis nieuwsbrief.

En heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van de resultaten van Dear Hunter? Dan kunt u contact met ons opnemen via visie-oost@valkenburg.nl

Rapporten over Kastelenpark Valkenburg

Er liggen prachtige kastelen in Valkenburg Oost. Voor ‘Valkenburg Ontwikkelt Oost’ heeft het Gelders Genootschap (een erfgoed-organisatie) onderzoek gedaan naar de landgoederen Kasteel Oost, Kasteel Schaloen en Kasteel Genhoes. Dit zijn stuk voor stuk lijvige en razend interessante documenten geworden. Deze kunt u hieronder downloaden.