Plaatsing laadpalen

De gemeente Valkenburg aan de Geul werkt, net als alle andere gemeenten in Nederland, mee aan de reeds ingezette mobiliteitstransitie. Een transitie naar schonere, slimmere, duurzamere mobiliteit. Deze transitie is aangejaagd door het Nationaal Klimaatakkoord. In dit akkoord is afgesproken om in 2030 minimaal 49% minder CO2 uit te stoten.

Voor de uitvoering van een serie maatregelen uit het Klimaatakkoord heeft het Rijk een aantal samenwerkingsregio’s samengesteld. Valkenburg aan de Geul valt samen met andere gemeenten in de provincies Limburg en Brabant onder Samenwerkingsregio Zuid. De te nemen maatregelen zijn beschreven in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). Zo bevat de NAL o.a. stimuleringsmaatregelen zoals meer laadpalen en subsidies voor elektrische auto’s zodat in 2030 in Nederland 2,3 miljoen elektrische personenauto’s op de weg rijden.

Voor Valkenburg aan de Geul wordt een groei verwacht van ongeveer 200 elektrische personenauto’s nu, naar circa 800 elektrische personenauto’s in 2025 en circa 1.900 elektrische personenauto’s in 2030. Om in 2030 aan de verwachte laadbehoefte van elektrische personenauto’s en bestelwagens te voorzien zijn ongeveer 386 publieke laadpunten binnen de gemeente nodig. In 2035 zijn ongeveer 587 publieke laadpunten nodig voor de geïdentificeerde gebruikersgroepen.

Locaties openbare laadpalen

Wilt u precies weten waar al die laadpalen staan, dan kunt u het beste een app downloaden. Met de InCharge app van Vattenfall (Deze link gaat naar een externe website) vindt u bijvoorbeeld bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen het netwerk van Vattenfall in andere landen. U navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren ziet u of de laadpaal bezet is. Wilt u de app niet downloaden? Een overzicht van alle laadpalen in Nederland (Deze link gaat naar een externe website) geeft u duidelijkheid waar alle laadpalen in Nederland staan.

Een openbare laadpaal aanvragen

Het laden van uw elektrische voertuig op eigen terrein heeft de voorkeur. Als u ruimte heeft op eigen terrein dient u hier op eigen kosten, of in overleg met uw leasemaatschappij, een laadvoorziening te realiseren. Bent u wel in het bezit van een elektrische auto, maar heeft u geen parkeerplaats op eigen terrein? Vraag dan zelf een gratis publieke laadpaal aan. Dit doet u via: incharge.vattenfall.nl (Deze link gaat naar een externe website).