Valkenburg Sprokkelt

Doe mee met de Geul (en omgeving) cleanup!

Het voorjaar komt eraan, dus het is weer tijd om op te ruimen. Ook buiten, want ook daar ligt genoeg troep, en dat willen we zaterdag 23 maart a.s. gezamenlijk doen. Die dag is namelijk weer Nederland Schoon Dag, en daaraan gekoppeld in Limburg eveneens de Maas Cleanup. In gemeente Valkenburg aan de Geul betekent dat dus de ''Geul Cleanup'', want de Geul behoort tot het stroomgebied van de Maas.

Er zijn twee mogelijkheden om deel te nemen in groepsverband:

  1. Chateau Sint Gerlach, Houthem:
  • melden tussen 11:00 en 11:30 uur
  • spullen inleveren tussen 12:30 en 13:00 uur
  1. Brasserie Kasteel Schaloen, Schin op Geul/Oud-Valkenburg
  • melden tussen 10:00 en 11:00 uur
  • spullen inleveren tussen 12:00 en 13:00 uur

Bij beide gelegenheden krijgen de deelnemers achteraf koffie/thee met vlaai.

Let op: Bij Chateau Sint Gerlach zijn nu al vooraf zoveel aanmeldingen dat deelname alleen kan als je zelf een knijper en eventueel handschoenen meeneemt.
Bij Schaloen zijn voldoende knijpers en zakken voorhanden, maar handschoenen in beperkte mate.

Mocht je per se in Houthem bij Chateau Sint Gerlach willen meedoen en zelf geen knijper hebben, stuur ons dan een bericht. Wij zorgen vooraf dat je die in bruikleen krijgt!

We nemen als Geul het gehele Geuldal, dus we gaan niet de Geul zelf in (dat is voor professionals), maar er zal meer dan genoeg te rapen zijn. Want: de Geul, de Maas en dus ook de Noordzee begint in feite bij elke putje!

Doe mee en houd een opgeruimd gevoel over aan een leuke ochtend met andere enthousiaste sprokkelaars, waarmee je samen de wereld in ieder geval voor minimaal een dag schoner achterlaat dan je 'm aantrof.

Wil je deelnemen? Kopieer dan onderstaand bericht, vul het in en mail het naar info@valkenburgsprokkelt.nl.

++++++++++ Begin Bericht voor Valkenburg Sprokkelt +++++++++++++++++++++++++

Ik neem graag deel aan de Geul Cleanup op 23 maart 2024 bij

⬜ Chateau Sint Gerlach - Houthem
⬜ Brasserie Kasteel Schaloen - Schin op Geul / Oud-Valkenburg

Mijn naam is: ….. <voornaam en achternaam>
Ik kom met …. personen
Telefoonnummer: ……
Woonplaats: …..
Ik/we hebben zelf wel / geen eigen knijper (verwijder wat niet van toepassing is)

++++++++++ Einde Bericht voor Valkenburg Sprokkelt +++++++++++++++++++++++++

Heb je nog vragen? Mail ons op info@valkenburgsprokkelt.nlof stuur een appje naar + 31 6 53 28 99 14 (Tim) of +31 6 29 62 75 31 (Remy)

Tot zaterdag 23 maart 2024!

Valkenburg Sprokkelt

“Valkenburg Sprokkelt” heeft als doel het zwerfafval in onze gemeente te verminderen. Iedereen kan meedoen. Een gemeente zonder zwerfafval is tenslotte mooier voor iedereen. Er zijn al meerdere vrijwilligers en ondernemers dagelijks actief met sprokkelen. Samen zorgen zij voor een opgeruimd straatbeeld. De materialen die de vrijwilligers gebruiken, worden door Valkenburg Sprokkelt aan huis geleverd en zijn gratis. Graag stellen we een sprokkelaar én sprokkelspot aan je voor!

Even voorstellen; Sprokkelaar José Packbier

José is een van de enthousiaste sprokkelaars die zich inzet om zwerfafval tegen te gaan in onze gemeente. Ze woont in Strabeek en wandelt dagelijks in het natuurgebied Ingendael. Helaas werd ze tijdens haar wandelingen geconfronteerd met zwerfafval. Ze ergerde zich hieraan en dat gevoel ging maar niet weg. “Ik kan me er aan blijven storen of ik kan er iets aan gaan doen”, vertelt ze. Ze koos voor het laatste en werd sprokkelaar. Ze vindt het opschonen best een prettige bezigheid. “Ik word er echt blij van en zeker als ik zie hoe schoon het is geworden na het opruimen”, zegt José. Tijdens haar wandelingen wordt ze vaak aangesproken en maakt ze een praatje met de mensen. “Dit zijn vaak hele leuke en gezellige momenten”, zegt ze. “De reacties van de mensen zijn voornamelijk positief. Een enkeling geeft aan dat ze opschonen alleen een taak van de gemeente vinden.” José vindt het leuk dat automobilisten soms stoppen en roepen: “Wat goed van u”. Ook wielrenners geven haar vaak een duimpje omhoog. Ze is heel positief ingesteld en dat blijkt aanstekelijk te zijn. Dankzij Jose hebben al veel nieuwe vrijwilligers zich aangesloten als sprokkelaar. Ze geeft aan dat de samenwerking met de gemeente soepel verloopt en dat ze ondersteunende materialen krijgt. Naast sprokkelen is José ook vrijwilliger bij belevingstuin D'r Moostuin in Berg en Terblijt. Ze is dus graag buiten en in beweging. “Het sprokkelen en werken in de tuin maakt dat ik mij fit en gezond voel”, zegt José aan het einde van ons gesprek.

Sprokkelspot Bridge & Bakker Edo

Brigitte Stolk en Edo Kruijver hebben hun passies voor bakken en yogales samen gebracht in belevingsplek Bridge & Bakker Edo. Ze zijn een van de sprokkelspots waar mensen materialen kunnen lenen voor het maken van een opschoonwandeling. Dit sprokkelen past heel goed bij hen. Ze proberen in alles wat ze doen zo duurzaam, Fairtrade, lokaal en biologisch mogelijk te werk te gaan. Zonder dat de klant het door heeft, nuttigt die een product waarbij de voetafdruk zo klein mogelijk is. “Deze manier van leven en werken komt geheel van binnenuit”, zegt Brigitte. Het is voor hun de normaalste zaak van de wereld. “Sprokkelen is ook zoiets waar wij heel erg achter staan”, zegt ze. “Daarom waren wij ook heel enthousiast om sprokkelspot te worden.” Hun zoontje Jonathan, die vier jaar oud is, loopt ook geregeld mee bij de Valkenburg Sprokkelt evenementen. Hij loopt dan wel meestal mee met een ander gezin. “Tijdens die evenementen delen wij materialen uit en zijn we hard aan het werk in onze bakkerij en winkel. Wij willen de sprokkelaars, die tijdens zo’n evenement materialen bij ons komen lenen, daarna verwennen met een stukje vlaai. Ze hebben tenslotte iets moois gedaan voor de flora en fauna van Valkenburg.” Brigitte merkt dat haar zoontje nu al oog heeft voor het afval dat hij tegenkomt op straat. Hij vindt het al de normaalste zaak om afval even op te ruimen. “Het meedoen aan Valkenburg Sprokkelt is vooral positief en geeft een soort van gemeenschapszin”, zegt ze. Ze geeft aan dat sprokkelen in deze coronatijden misschien zelfs het gevoel van eenzaamheid en leegte kan tegengaan. En een stukje zingeving kan brengen.

Meer informatie

info@valkenburgsprokkelt.nl
Let op: sprokkelen kan een opgeruimd gevoel geven.