Valkenburg Sprokkelt

“Valkenburg Sprokkelt” heeft als doel het zwerfafval in onze gemeente te verminderen. Iedereen kan meedoen. Een gemeente zonder zwerfafval is tenslotte mooier voor iedereen. Er zijn al meerdere vrijwilligers en ondernemers dagelijks actief met sprokkelen. Samen zorgen zij voor een opgeruimd straatbeeld. De materialen die de vrijwilligers gebruiken, worden door Valkenburg Sprokkelt aan huis geleverd en zijn gratis. Graag stellen we een sprokkelaar én sprokkelspot aan je voor!

Even voorstellen; Sprokkelaar José Packbier

José is een van de enthousiaste sprokkelaars die zich inzet om zwerfafval tegen te gaan in onze gemeente. Ze woont in Strabeek en wandelt dagelijks in het natuurgebied Ingendael. Helaas werd ze tijdens haar wandelingen geconfronteerd met zwerfafval. Ze ergerde zich hieraan en dat gevoel ging maar niet weg. “Ik kan me er aan blijven storen of ik kan er iets aan gaan doen”, vertelt ze. Ze koos voor het laatste en werd sprokkelaar. Ze vindt het opschonen best een prettige bezigheid. “Ik word er echt blij van en zeker als ik zie hoe schoon het is geworden na het opruimen”, zegt José. Tijdens haar wandelingen wordt ze vaak aangesproken en maakt ze een praatje met de mensen. “Dit zijn vaak hele leuke en gezellige momenten”, zegt ze. “De reacties van de mensen zijn voornamelijk positief. Een enkeling geeft aan dat ze opschonen alleen een taak van de gemeente vinden.” José vindt het leuk dat automobilisten soms stoppen en roepen: “Wat goed van u”. Ook wielrenners geven haar vaak een duimpje omhoog. Ze is heel positief ingesteld en dat blijkt aanstekelijk te zijn. Dankzij Jose hebben al veel nieuwe vrijwilligers zich aangesloten als sprokkelaar. Ze geeft aan dat de samenwerking met de gemeente soepel verloopt en dat ze ondersteunende materialen krijgt. Naast sprokkelen is José ook vrijwilliger bij belevingstuin D'r Moostuin in Berg en Terblijt. Ze is dus graag buiten en in beweging. “Het sprokkelen en werken in de tuin maakt dat ik mij fit en gezond voel”, zegt José aan het einde van ons gesprek.

Sprokkelspot Bridge & Bakker Edo

Brigitte Stolk en Edo Kruijver hebben hun passies voor bakken en yogales samen gebracht in belevingsplek Bridge & Bakker Edo. Ze zijn een van de sprokkelspots waar mensen materialen kunnen lenen voor het maken van een opschoonwandeling. Dit sprokkelen past heel goed bij hen. Ze proberen in alles wat ze doen zo duurzaam, Fairtrade, lokaal en biologisch mogelijk te werk te gaan. Zonder dat de klant het door heeft, nuttigt die een product waarbij de voetafdruk zo klein mogelijk is. “Deze manier van leven en werken komt geheel van binnenuit”, zegt Brigitte. Het is voor hun de normaalste zaak van de wereld. “Sprokkelen is ook zoiets waar wij heel erg achter staan”, zegt ze. “Daarom waren wij ook heel enthousiast om sprokkelspot te worden.” Hun zoontje Jonathan, die vier jaar oud is, loopt ook geregeld mee bij de Valkenburg Sprokkelt evenementen. Hij loopt dan wel meestal mee met een ander gezin. “Tijdens die evenementen delen wij materialen uit en zijn we hard aan het werk in onze bakkerij en winkel. Wij willen de sprokkelaars, die tijdens zo’n evenement materialen bij ons komen lenen, daarna verwennen met een stukje vlaai. Ze hebben tenslotte iets moois gedaan voor de flora en fauna van Valkenburg.” Brigitte merkt dat haar zoontje nu al oog heeft voor het afval dat hij tegenkomt op straat. Hij vindt het al de normaalste zaak om afval even op te ruimen. “Het meedoen aan Valkenburg Sprokkelt is vooral positief en geeft een soort van gemeenschapszin”, zegt ze. Ze geeft aan dat sprokkelen in deze coronatijden misschien zelfs het gevoel van eenzaamheid en leegte kan tegengaan. En een stukje zingeving kan brengen.

Meer informatie

info@valkenburgsprokkelt.nl | www.valkenburgsprokkelt.nl (Deze link gaat naar een externe website)
Let op: sprokkelen kan een opgeruimd gevoel geven