Restafval

Het restafval wordt in de gemeente Valkenburg aan de Geul opgehaald in gemeentelijke restafvalzakken.

Beschrijving

De gemeentelijke restafvalzakken zijn te koop in een 25 liter uitvoering en een 50 liter uitvoering. Deze zakken zijn wit met een blauwe opdruk (van het gemeentelogo) en de tekst ‘Gemeente Valkenburg aan de Geul, restafval’.

Op onderstaande adressen zijn de restafvalzakken te koop:

 • Albert Heijn: Irmengard Passage 3, Valkenburg
 • Jan Linders: Walramplein 26, Valkenburg
 • R. Pinckers: Dorpsstraat 73, Valkenburg
 • Natuurshop Madelief: Dr. Erensstraat 8b, Valkenburg
 • Conjarts: Rijksweg 46, Berg en Terblijt
 • Plus Kaumanns: Valkenburgerstraat 25d, Berg en Terblijt

Voorwaarden

U kunt restafval alleen aanbieden in gemeentelijke restafvalzakken. Let er op dat de afvalzakken gesloten zijn. De afvalzakken mogen bij inzameling niet te zwaar zijn of uitstekende scherpe delen hebben.

Tips voor minder restafval

Afval scheiden: hoe bespaar ik op mijn kosten?

Door uw afval goed te scheiden houdt u minder restafval over. En dat betekent lagere kosten op het einde van het jaar. Maar hoe kunt u uw afval nou zo goed mogelijk scheiden?

 1. Zorg ervoor dat u voor alle afvalstromen die u apart wil houden een goede voorziening heeft. Zet bijvoorbeeld een bakje voor gft-afval op het aanrecht en plaats bakken voor het apart houden van PMD-afval, papier en glas in de bijkeuken, garage of schuur. Een PMD-bakje op de badkamer kan ook veel restafval schelen.
 2. Betrek de (klein)kinderen erbij. Laat ze helpen bij het inrichten van de bakken of laat ze een mooie tekening over het afval op de bakken plakken.
 3. Het meeste afval kunt u gratis inleveren op het milieupark. Wijs een plek in huis aan zoals de bijkeuken, garage of schuur waar u spullen kunt verzamelen die u op het milieupark gratis kunt inleveren zoals oud ijzer, harde kunststoffen en piepschuim/tempex.
 4. Bedenk bij alles dat u wil weggooien bij welke afvalstroom het hoort. Gooi het in elk geval niet automatisch bij het restafval!
 5. Soms kan het best lastig zijn om te bepalen waar het afval bij hoort. Mag een chipszak bij het PMD-afval? Hoort een pizzadoos bij het papier? Om u te helpen bij het afval scheiden kunt u gebruik maken van de afvalscheidingswijzer in de Milieu App.
 6. Kies in de winkel bij voorkeur voor producten waarvan de verpakking gerecycled kan worden of voor producten zonder verpakking.
 7. Kijk op de afvalkalender voor de inzameldagen van het afval. Stel eventueel een alert in via de Milieu App zodat u nooit meer een inzamelronde hoeft te missen.

U zult zien dat afval scheiden na een tijdje heel vanzelfsprekend wordt en soms misschien zelfs wel leuk!

Wij wensen u heel veel succes!