Tellen van de stemmen

Besluit centrale stemopneming verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2023

Burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg aan de Geul maken bekend dat er besloten is dat de stemopneming centraal wordt uitgevoerd door het gemeentelijk stembureau (GSB) op donderdag 16 maart 2023 in Sporthal de Bosdries in Berg en Terblijt. Het centraal tellen is openbaar.

Aldus besloten op 22 november 2022.

Het tellen van de stemmen: hoe gaat dat?

Nadat alle kiezers hun stem hebben uitgebracht, worden de stemmen geteld op de centrale manier. Dit houdt in dat op de avond van de stemming alleen geteld wordt hoeveel stemmen er op elke partij zijn uitgebracht. De stemmen op de kandidaten worden nog niet geteld. Dat gebeurt de volgende dag, door het GSB, in het openbaar en op een centrale locatie met een nieuwe ploeg tellers.

In deze infographic (PDF, 87.2 kB) wordt het proces van het tellen van de stemmen in stappen toegelicht, van stemlokaal tot centraal stembureau. Dit proces begint geheel op papier, in de stemlokalen.

Meldingsformulier Stemopneming verkiezingen

Vermoedt u dat er mogelijk een fout is gemaakt in een proces-verbaal (bij de telling of de vaststelling van de uitslagen) van een stembureau of van het gemeentelijk stembureau? Dan kunt u dit melden bij het centraal stembureau. Meldingen kunnen tot 48 uur voor de zitting van het centraal stembureau worden ingediend. Deze formulieren worden daarom opengesteld van donderdag 16 maart 2023 tot maandag 21 maart 2023, 10:00 uur.