Tellen van de stemmen

Besluit centrale stemopneming verkiezingen Europees Parlement

De stemopneming voor de verkiezing van het Europees Parlement wordt centraal uitgevoerd door het gemeentelijk stembureau (GSB) op vrijdag 7 juni 2024 in Sporthal de Bosdries in Berg en Terblijt. Het centraal tellen is openbaar.

Het tellen van de stemmen: hoe gaat dat?

Nadat alle kiezers hun stem hebben uitgebracht, worden de stemmen geteld op de centrale manier. Dit houdt in dat op de avond van de stemming alleen geteld wordt hoeveel stemmen er op elke partij zijn uitgebracht. De stemmen op de kandidaten worden nog niet geteld. Dat gebeurt de volgende dag, door het GSB, in het openbaar en op een centrale locatie met een nieuwe ploeg tellers.

In deze infographic (PDF, 87.2 kB) wordt het proces van het tellen van de stemmen in stappen toegelicht, van stemlokaal tot centraal stembureau. Dit proces begint geheel op papier, in de stemlokalen.

Meldingsformulier Stemopneming verkiezingen

Vermoedt u dat er mogelijk een fout is gemaakt in een proces-verbaal (bij de telling of de vaststelling van de uitslagen) van een stembureau of van het gemeentelijk stembureau? Dan kunt u dit melden bij het centraal stembureau via de Kiesraad (klik hier) (Deze link gaat naar een externe website). Meldingen kunnen gedaan worden tot 48 uur voordat de zitting van het CSB, gepland op 19 juni om 11:00 uur, plaatsvindt. Deze formulieren worden daarom opengesteld van maandag 10 juni 2024, 10:00 uur, tot maandag 17 juni 2024, 11:00 uur.