Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit minimaal 8 weken van tevoren.

Beschrijving

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een externe website).

De ceremonie

U kunt kiezen uit drie verschillende ceremonies voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap:

 • Een gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap: Hiervoor kunt u alleen kiezen als u en/of uw partner wonen in gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit kan op maandagochtend om 08.30 uur of om 08.45 uur in een kleine spreekkamer in het gemeentehuis. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Een gratis huwelijk bestaat uit de wettelijk vereiste ceremonie (alleen het ja-woord) voor het bruidspaar en de twee getuigen. 
 • Een budget huwelijk of geregistreerd partnerschap: Dit kan op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis. De ceremonie duurt maximaal 20 minuten. Een budget huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat uit een korte ceremonie voor maximaal 10 personen (inclusief het paar en de getuigen). De trouwambtenaar houdt een korte vaste toespraak aan de hand van een door u vooraf ingevulde vragenlijst.
 • Een regulier huwelijk of geregistreerd partnerschap: Dit kan op iedere dag van de week. De ceremonie duurt 45 minuten. Samen met de trouwambtenaar vult u de ceremonie in. Trouwen kan overal binnen de gemeentegrenzen, als de locatie voldoet aan de voorwaarden. Het maximaal aantal gasten is afhankelijk van de capaciteit van uw trouwlocatie. 

Kosten

De administratiekosten om in Valkenburg aan de Geul te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn (exclusief kosten van het eventueel benoemen van een persoon tot trouwambtenaar voor 1 dag):

 • Maandag 8.30 uur of 8.45 uur (niet op feestdagen): gratis.
 • Maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12.00 uur (niet op feestdagen): € 91,00.
 • Maandag tot en met vrijdag, reguliere ceremonie: € 253,00
 • Zaterdag, reguliere ceremonie: € 355,00
 • Zondag of een feestdag, reguliere ceremonie: € 456,00
 • Verlengen ceremonie per 15 minuten bij een regulier huwelijk: € 35,50

Uw huwelijkslocatie kan nog aanvullende kosten rekenen. Deze kosten regelt u met uw locatie. Is uw ceremonie in het gemeentehuis dan komen er geen extra kosten voor de locatie bij.
Voor een eigen trouwambtenaar voor 1 dag, die benoemd en beëdigd moet worden, brengen wij extra kosten in rekening.

Wij hebben trouwboekjes of partnerschapsboekjes in diverse kleuren en materialen. De kosten hiervoor zijn:

 • Luxe boekje: € 27,50
 • Eenvoudig boekje: € 20,50

Bekijk een voorbeeld van de trouwboekjes of partnerschapsboekjes (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft u geen eigen getuigen dan kunt u deze via de gemeente inhuren voor € 43,50 per getuige.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U bent niet met iemand anders getrouwd.
 • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
 • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
 • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Aanpak

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 8 weken van tevoren. 

Wilt u in Valkenburg aan de Geul trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Neem dan contact met ons op. Wij sturen u de documenten om uw melding te kunnen doen. Ook bespreken wij uw wensen en welke documenten wij dan allemaal nodig hebben.

Meer informatie