Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 8 weken van tevoren.

Let op

In lijn met de landelijke maatregelen om het coronavirus terug te dringen, mag een huwelijk of een geregistreerd partnerschap met een maximum aantal gasten per ruimte plaatsvinden. Afhankelijk van de locatie is het maximum aantal gasten vastgesteld op 30 personen. Voor het gemeentehuis geldt er een maximum 15 personen. Voor de overige trouwlocaties is dit afhankelijk van de locatie.

Het aantal gasten is inclusief (huwelijks)paar, getuigen en de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand)

Beschrijving

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Vanwege het coronavirus zijn er regels voor het aantal gasten bij de ceremonie. Kijk voor meer informatie over het coronavirus en trouwen op Rijksoverheid.nl.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Er zijn verschillende momenten en locaties in Valkenburg aan de Geul om te kunnen trouwen of uw geregistreerd partnerschap aan te gaan. Vraag bij ons naar de mogelijkheden.

Kosten

De administratiekosten om in Valkenburg aan de Geul te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn (exclusief kosten van het eventueel benoemen van een persoon tot trouwambtenaar voor 1 dag):

 • Maandag 8.30 uur of 8.45 uur (niet op feestdagen) duur 10 minuten: gratis voor inwoners van Valkenburg aan de Geul.
 • Maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12.00 uur (niet op feestdagen) duur 20 minuten: € 90,00.
 • Maandag tot en met vrijdag, 45 minuten: € 250,00
 • Zaterdag, 45 minuten: € 350,00
 • Zondag of een feestdag, 45 minuten: € 450,00
 • Verlengen ceremonie per 15 minuten extra: € 35,00

Uw huwelijkslocatie kan nog aanvullende kosten rekenen. Deze kosten regelt u met uw locatie. Is uw ceremonie in het gemeentehuis dan komen er geen extra kosten voor de locatie bij.

Wij hebben trouwboekjes of partnerschapsboekjes in diverse kleuren en materialen. De kosten hiervoor zijn:

 • Luxe boekje: € 27,00
 • Eenvoudig boekje: € 20,00

Bekijk een voorbeeld van de trouwboekjes of partnerschapsboekjes.

Heeft u geen eigen getuigen dan kunt u deze via de gemeente inhuren voor € 43,00 per getuige.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U bent niet met iemand anders getrouwd.
 • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
 • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
 • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Aanpak

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 8 weken van tevoren. 

Wilt u in Valkenburg aan de Geul trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Neem dan contact met ons op. Wij sturen u de documenten om uw melding te kunnen doen. Ook bespreken wij uw wensen en welke documenten wij dan allemaal nodig hebben.

Meer informatie