Hoe kun je een verschil maken?

Een klein gebaar kan het verschil maken. Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch gaat het nog wel eens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Vooral als u daarbij iemand aan een terugkerende activiteit helpt! Helpt u mee?

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat zodat de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de zomerperiode of de kerstdagen.

Spreek iemand aan

Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje in huis en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Bedenk een activiteit

Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen. Of wil iemand vrijwilligerswerk doen?

Kijk wat er mogelijk is

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. Hebben jullie een geschikte activiteit gevonden? Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En anders zoek je samen nog even verder. Vaak is dat al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen. Niet per se mét jou, maar wel dankzij jou.

Aan welke activiteiten kun je allemaal denken?

  • Zijn er wandelclubs, is er een eetgroep, een leeskring of knutselclubje?
  • Wat doen het buurthuis en de bibliotheek, is er een seniorenvereniging?
  • Zijn er gezamenlijke activiteiten vanuit een zorginstelling?
  • Kan sociaal werk iets betekenen, of een vrijwilligersorganisatie?

Meer tips of informatie? Kijk op de website van maak het verschil (Deze link gaat naar een externe website).