Hulp bij geldzorgen

Het kan gebeuren dat u zich zorgen maakt over geld. Misschien heeft u moeite met het betalen van rekeningen of lukt het niet om rond te komen. Dit kan leiden tot stress en onzekerheid. Maar maakt u zich geen zorgen, u staat er niet alleen voor. Het is belangrijk om snel in actie te komen, zodat uw problemen niet groter worden.

In de gemeente zijn er verschillende manieren om hulp en advies te krijgen. Samen kijken we naar uw situatie en zoeken we naar een manier om de geldzorgen aan te pakken.

Oplossingen voor uw schulden

Heeft u beginnende of serieuze financiële problemen en weet u niet hoe u eruit kunt komen? Samen met Verder kunt u werken aan een oplossing. Een medewerker kijkt met u mee naar uw persoonlijke situatie en welke oplossingen mogelijk zijn. Zo voorkomt u dat er schulden bijkomen en u de vaste lasten als huur, energie, telefoon en andere kosten niet meer kunt betalen. Schuldhulpverlening is voor alle inwoners van Valkenburg aan de Geul van 18 jaar en ouder en is gratis.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Verder op telefoonnummer 034 547 97 79 of door een e-mail te sturen naar valkenburg@verdergroep.nl. Iedere maandagochtend vindt van 09:00 tot 12:00 een inloopspreekuur plaats in het gemeentehuis in Valkenburg. Tijdens dit spreekuur kunt u gratis en zonder afspraak binnenlopen.

Achterstand betaling vaste lasten (vroegsignalering)

Als u eenmaal een betalingsachterstand heeft, kunnen schulden snel oplopen. Om problematische schulden te voorkomen zijn verhuurders, zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijven wettelijk verplicht om beginnende betalingsachterstanden te melden bij de gemeente. Dit heet vroegsignalering. Wij krijgen hierdoor inwoners, die problemen hebben met de betaling van de vaste lasten, op tijd in beeld en kunnen actief hulp aanbieden. Dit doen wij per brief, telefonisch of door een huisbezoek. In geval van een huisbezoek, ontvangt u eerst een brief waarin dit staat aangekondigd.

Huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht

Krijgt u een brief dat uw woning wordt ontruimd? Of dat u afgesloten wordt van gas, water en licht? Dan is het belangrijk dat we snel in actie komen. Neem zo snel mogelijk telefonisch contact op via 034 547 97 79 of stuur een mail naar valkenburg@verdergroep.nl.

Bent u ondernemer of zzp’er?

De gemeente helpt ook ondernemers met financiële problemen. Samen met een gespecialiseerd bureau voor schuldhulpverlening zorgt het Zelfstandigenloket van Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland voor een brede en snelle aanpak van de schulden.
Ondernemers kunnen zich melden bij het Zelfstandigenloket via telefoonnummer 06 27 19 65 31 of per mail naar zelfstandigenloket@maastricht.nl.

Hulp bij geen of laag inkomen

Inwoners met geen of een laag inkomen kunnen extra ondersteuning krijgen in de vorm van verschillende regelingen. Deze worden uitgevoerd door Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland. Kijk voor meer informatie op pagina over werk en inkomen.

Ondersteuning bij administratie en geldzaken

Heeft u problemen met het bijhouden van uw administratie of bent u het overzicht over uw inkomsten en uitgaven kwijt? Dan kunt u terecht bij Humanitas Thuisadministratie (Deze link gaat naar een externe website) of Stichting Trajekt (Deze link gaat naar een externe website). Zij helpen u bij het op orde brengen en houden van uw financiën en administratie.

Bekijk de video (Deze link gaat naar een externe website)

Tips over geld