Cijfers, logo en gemeentevlag

  • Op 1 januari 2024 telde onze gemeente 16.581 inwoners
  • De totale oppervlakte van de gemeente bedraagt 3.690 ha
  • De totale lengte van de wegen bedraagt 106 km

Logo gemeente Valkenburg aan de GeulEen valk op een mergelkleurige burcht, gelegen tussen groene heuvels aan de blauwe, slingerende Geul. Waar dit beeldmerk voor staat, behoeft geen betoog. En dat is ook precies de bedoeling. Het beeldmerk zet in één klap de gemeente op de juiste wijze neer. Een groene, heuvelrijke, pittoresque gemeente met een rijke historie. Een gemeente om je thuis te voelen, een gemeente om te bezoeken.

Maar, het is met name ook het beeldmerk, het gezicht, van onze gemeentelijke organisatie; een organisatie die dienstverlening aan zakelijkheid koppelt; die respect heeft voor het verleden, maar zeker ook oog heeft voor de toekomst.

De handhaving van het gemeentewapen binnen het beeldmerk (op twee plaatsen, want de toren met de valk is de linker toren van de burcht in het wapen), symboliseert die koppeling tussen heden en verleden.

Gemeentevlag

Gemeentevlag Valkenburg aan de GeulOp de dag dat Valkenburg aan 975ste verjaardag vierde (15 februari 2016), heeft de gemeenteraad een historisch besluit genomen: de gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een nieuwe gemeentevlag.

In de vorige gemeentevlag was de rijke historie en het vestingverleden van de gemeente Valkenburg aan de Geul niet direct te herleiden. Om hier meer nadruk op te leggen en ter promotie van het vestingstadkarakter is een nieuwe gemeentevlag ontworpen.

Ontwerp vlag

De kleuren die worden gebruikt zijn dezelfde als bij de vorige gemeentevlag: blauw, geel en rood. In het ontwerp van de nieuwe gemeentevlag is de Leeuw van de Heren van Valkenburg toegevoegd. De heren van Valkenburg hebben een grote rol gespeeld in de historie van Valkenburg. De toevoeging van de Valkenburgse Leeuw geeft meer het historische karakter en verbondenheid aan met het verleden van de Heren van Valkenburg en hun gebruikte vlag en wapens.

De gemeentevlag is online te bestellen (Deze link gaat naar een externe website).