De Knotwilg, het ultieme symbool voor Valkenburg(ers)

Geplaatst op maandag 5 september 2022

Een tijdje geleden vroegen we naar jullie favoriete boom voor de verkiezing De Boom van het Jaar. De Knotwilg in het Geuldal is toen opgegeven voor de verkiezing en maakt nu kans om Boom van het Jaar 2022 te worden! Uit 82 aangemelde bomen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De bijzondere Knotwilg, ook wel de Wachter en Waaier langs de Geul genoemd, is een van de 12 regionale kanshebbers. 

Help jij mee de Knotwilg naar de top te stemmen? Dit kan tot maandag 17 oktober (12:00 uur) via:
www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom.

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Hieronder is ons ingezonden verhaal terug te vinden. De provinciale winnaar met de meeste stemmen wordt op 18 oktober bekend gemaakt en gekozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar. De winnende Boom van het Jaar doet zelfs mee aan de Europese competitie: de European Tree of the Year 2023.

Valkenburg - Wachters en Waaiers langs de Geul


De knotwilgen langs de Geul hebben een grote en permanent symbolische waarde voor Valkenburg aan de Geul. Niet alleen sieren ze het Gerendal, maar ze zijn ook onlosmakelijk verbonden met de rivier als Wachters en Waaiers langs de Geul. De rivier zorgt op haar beurt voor schoonheid, maar evenzo voor tragiek, zoals de inwoners langs de Geul al zo vaak hebben ervaren. Vorig jaar nog trok een verwoestende overstroming van de rivier een spoor van vernieling door de historische stad Valkenburg en haar omgeving. Niet alleen de stad, maar ook de natuur heeft lange tijd nodig om hiervan te herstellen.

Geert Leenders schreef er dit gedicht over:
PANTA RHEI

Moeder Maas en haar Dochters de Geul, de Gulp en de Roer
Vredig en Woest
Stromend door Limburg
Vredig en Woest
Stromend door Limburg

Valkenburg dankt een deel van haar schoonheid aan de aanwezigheid van de Geul, maar moet ook leven met de risico’s. Het overeind blijven van de knotwilgen staat symbool voor de weerbaarheid en de veerkracht van de Valkenburgers. De natuur en dus ook deze knotwilgen zijn helend en troostend. De typische vorm van deze inheemse boom is geliefd bij de inwoners van Valkenburg aan de Geul.

Meer nieuws