Update Project Hekerbeekdal

Geplaatst op woensdag 27 juli 2022

Aanpak wateroverlast Hekerbeek

De Hekerbeek ligt in de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Voerendaal, tussen het plateau bij Klimmen en de Geul. Vanaf het plateau stroomt het water langs de Heek, de Hekerweg en de Hekerbeekweg naar Valkenburg. Waterschap Limburg, gemeente Valkenburg aan de Geul en gemeente Voerendaal bekijken samen met de omgeving welke maatregelen nodig zijn om het Hekerbeekdal zo in te richten dat het de veranderende weersomstandigheden aankan. Door de klimaatverandering zullen zware buien steeds vaker voorkomen.

Maatregelen bedenken we, realiseren we en beheren we samen met de omgeving, dus ook met buurtbewoners. De afgelopen maanden zijn medewerkers van Waterschap Limburg op pad geweest in het Hekerbeekdal om ideeën en kennis uit de buurt te verzamelen. Er zijn verschillende keukentafelgesprekken geweest. Tijdens zo’n gesprek gaan de medewerkers op bezoek bij inwoners om te praten over de waterproblematiek en de mogelijke oplossingen in de omgeving.

Alle ideeën en mogelijke oplossingen worden nu beoordeeld en verder uitgewerkt. Het doel is om het Hekerbeekdal beter bestand te maken tegen hevige buien. Dit wordt vooral gedaan door water vast te houden op de plek waar het valt. Om zoveel mogelijk overlast aan te pakken zullen de meeste maatregelen nemen zo hoog mogelijk in het stroomgebied worden genomen.

Naar verwachting zal Waterschap Limburg in het najaar alle geïnteresseerden uit de omgeving uitnodigen om de 1e versie van de uitgewerkte plannen te bekijken en te bespreken. Wij hopen dat zij op deze avond ook wat meer inzicht kunnen geven in de tijdlijn van deze plannen.

Heb je in de tussentijd vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Mike, omgevingsmanager in het Hekerbeekdal. E: M.Verkaik@waterschaplimburg.nl en T: +31 613517366

Op www.waterschaplimburg.nl/hekerbeekdal vind je meer informatie. 

Meer nieuws