Is uw huis of pand van voor 1960? Controleer of uw waterleidingen van lood gemaakt zijn!

Geplaatst op donderdag 6 januari 2022

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer, wegens de hoge gezondheidsrisico’s. Het is daarom erg belangrijk om te controleren of u loden leidingen heeft en deze te vervangen.

Gezondheidsrisico’s

Te veel lood in drinkwater is niet gezond. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in drinkwater (al bij een lage hoeveelheid) voor verschillende gezondheidsrisico’s kan zorgen, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Wilt u meer weten over de mogelijke risico’s? Meer informatie vindt  u op de website van Milieu Centraal.

Wat kunt u doen als eigenaar?

Bent u de eigenaar van een woning of pand van voor 1960? Check dan of de woning nog waterleidingen van lood heeft. U kunt deze herkennen aan de grijze kleur en onregelmatige vorm. Ook hoort u, bij het tikken op een loden leiding, een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. U kunt controleren of er lood in uw (drink)water zit. Er zijn verschillende bedrijven die het water kunnen testen en gebruik maken van goedgekeurde laboratoria. Deze zijn terug te vinden op Loodinwatertesten, WaterLab of Aquador.

Wat kunt u doen als huurder?

Huurt u een woning van uw verhuurder? De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren. U kunt dan het beste navragen of er loden leidingen zijn en of hij deze wilt vervangen. Wilt de verhuurder dit niet doen? Dan kunt u een beroep doen op de huurcommissie of op de rechter. De huurcommissie kan uw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Meer informatie

Op de website van GGD Zuid-Limburg vindt u meer informatie over de  gezondheidsrisico’s en wat u kunt doen.

Meer nieuws