Informatie van de GGD over vocht- en schimmelplekken in woningen

Geplaatst op vrijdag 26 november 2021

Vocht- en schimmelplekken in de woning kunnen gezondheidsklachten veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Deze gezondheidsklachten kunnen bestaan uit geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn, vermoeidheid en luchtwegklachten.
Voor een goede gezondheid van bewoners is het belangrijk dat er geen vocht en schimmel in woon- en slaapvertrekken van een woning aanwezig zijn. Dus is het belangrijk om zowel overdag als ’s nachts te zorgen voor verse lucht in de woning. U kunt onder andere ventileren door ramen open te zetten maar ook door een mechanisch ventilatiesysteem (indien aanwezig) aan te zetten. Bekijk in dit filmpje hoe je de lucht in je huis het beste kunt verversen.

Daarnaast adviseert de GGD om ook mogelijkheden te bekijken om dit proces te versnellen met bijvoorbeeld bouwventilatoren en ontvochtigers.

Advies GGD aan bewoners

  • Ventileer dag én nacht (continu) in de hele woning. Meer informatie leest u op www.ggdzl.nl/gezondwonen 
  • Ventileer én verwarm de vertrekken waar vocht en schimmel aanwezig zijn extra, zodat de muren drogen en het aanwezige vocht wordt afgevoerd.
  • Verwijder de aanwezige schimmels. Van gladde oppervlakken kunnen schimmels verwijderd worden met een doek of spons en een sterke sodaoplossing. Als dit niet helpt, gebruik dan een chlooroplossing. Voor het verwijderen van schimmels op muurpleister en voegwerk is een grondige reiniging meestal voldoende. Van materialen waar de schimmeldraden in zijn doorgedrongen, zoals onder andere hout, kunnen de schimmels alleen verwijderd worden door het materiaal zelf te verwijderen. Hierbij moet een marge van één meter rondom het zichtbaar aangetaste hout worden aangehouden, omdat de schimmel zich meestal al verder verspreid heeft.
  • Zorg ervoor dat uw woning niet te veel afkoelt. Door sterke temperatuurdalingen, met name  ’s avonds en ‘s nachts daalt de temperatuur van de muren. Op deze koude muren kunnen vervolgens vocht en schimmel ontstaan. Het is belangrijk om de temperatuur in de gehele woning tijdens het stookseizoen niet beneden de 15°C te laten dalen. Voor woningen waarin mensen wonen met luchtwegklachten wordt geadviseerd om de temperatuur niet beneden de 17°C te laten dalen.
  • Zet uw meubels niet tegen de buitenmuur, maar houdt een afstand aan van 10 cm zodat er luchtverplaatsing achter de meubels mogelijk is.

Meer nieuws