Informatie over Kerststad 2021

Geplaatst op donderdag 18 november 2021

Kerststad 2021 is geopend op vrijdag 12 november en duurt tot en met 9 januari 2022. Als in de tussentijd de coronamaatregelen worden aangescherpt, zullen we bekijken of en zo ja welke consequenties dit heeft voor Kerststad.

Geen Landal Christmas Parade

De Landal Christmas Parade kan dit jaar niet doorgaan. Het kabinet kondigde vorige week aan dat voor doorstroomevenementen een coronatoegansbewijs (CTB) geldt. De kerstparade zou twee keer per week door de straten van Valkenburg trekken. Het is niet mogelijk om dit te organiseren met een CTB-check. Burgemeester Daan Prevoo vindt dit voor de organisatie van de kerstparade enorm spijtig: “Honderden vrijwilligers en jonge dansertjes zijn maandenlang in de weer met de voorbereidingen. Tot afgelopen dinsdag hadden we goede hoop dat de kerstparade dit jaar kon doorgaan. Nu dit op het laatste moment niet zo is, is de teleurstelling bij de vrijwilligers enorm groot. Dat begrijp ik volkomen. Maar de veiligheid van iedereen staat voorop. Gelukkig kunnen de overige kerstactiviteiten wel op een veilige manier en conform de landelijke maatregelen doorgaan. We zullen de kerstparade enorm missen dit jaar, maar we kijken met z’n allen uit naar een gezellige en sfeervolle Kerststad.”

Veiligheidsmaatregelen

De organisatie van Kerststad treft alle noodzakelijke maatregelen om een bezoek aan Kerststad veilig te laten verlopen. De bezoekers worden geattendeerd om zich aan de richtlijnen te houden. Volgens de regels zal er ook in Kerststad Valkenburg met de CoronaCheck app gewerkt worden om toegang te krijgen tot de kerstmarkten in de grotten (Fluweelengrot en Gemeentegrot), de kerstmarkt Santa’s Village, Winter Wonderland, Route d’Amuse, Kerstshow Mergelrijk, Frosty Fairy Tale (Sprookjesbos) en de horecagelegenheden.

Verkeersmaatregelen centrum Valkenburg

Door de watersnoodramp zijn de meeste verzinkbare palen (pollers) die de toegang tot het centrum regelen nog steeds buiten werking. Alleen de pollers aan de Louis van der Maessenstraat, Halderstraat en Neerhem zijn in werking. De leverancier van het toegangsysteem kampt met lange levertijden van de benodigde technische apparatuur. Om de veiligheid van de bezoekers van de Kerststad te garanderen wordt het autoluwe centrum daarom met tijdelijke roadblocks dichtgezet. De roadblocks zijn alleen tijdens de reguliere venstertijden geopend, dus van 7 uur tot 11 uur 's ochtends. Daarbuiten kunnen ze alleen geopend worden voor de hulpdiensten (brandweer, polite en ambulance).
De roadblocks worden geplaatst op de plekken waar normaal een pollerinstallatie staat. Behalve bij de De Guascostraat en Maternusstraat, hier worden aan het einde van de straat betonblokken gezet zodat de in- en uitritten bereikbaar blijven. De overig delen van het centrum blijven voor de bewoners, met name die met eigen parkeergelegenheid bereikbaar. Dit is mogelijk met de reguliere vergunning via de werkende pollers op de Louis van der Maessenstraat, Halderstraat en Neerhem. Hierbij wordt het centrum in twee delen opgesplitst.
Het noordelijke deel is bereikbaar via de Louis van der Maessenstraat. Bereikbaar zijn vanaf hier:

 • Louis van der Maessenstraat;
 • Lindenlaan;
 • Poststraat;
 • Jan Deckerstraat;
 • Doctor Erensstraat;
 • Sint Pieterstraat;
 • Molenstraat;
 • Gosewijnstraat.

Het zuidelijke deel is in te rijden via de Halderstraat. Bereikbaar zijn via hier:

 • Kerkstraat;
 • Pelerinstraat;
 • Bogaardlaan;
 • Tienschuurstraat;
 • Walravenstraat (oostelijk deel vanaf Tienschuurstraat);
 • Engelbertstraat.

Tot slot is via de Neerhem nog via de Hovetstraat te bereiken.

Verkeersmaatregelen Grendelplein / Cauberg / Daalhemerweg

De kerstmarkten in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot openen op 12 november. Van 12 november tot en met 30 december 2021 worden barriers geplaatst op de Daalhemerweg. Tijdens  deze hele periode is het gedeelte Daalhemmerweg tussen de Fluweelengrot en de ingang van parkeergarage ’t Centrum éénrichtingsverkeer richting Grendelplein. 

Op de Cauberg worden de barriers op de as van de rijbaan geplaatst. Vanaf 12 november is in de weekenden op de Cauberg  eenrichtingsverkeer en indien noodzakelijk op doordeweekse dagen in de week vóór kerst. Dan zal ook verkeersbegeleiding aanwezig zijn. De Cauberg is altijd  bereikbaar vanuit het Grendelplein. De bedrijven en de parkeerplaats op de kop van de  Cauberg  blijven in twee richtingen bereikbaar.

Dagkassa kerstmarkten grotten op Dr. Erensplein

Om bezoekersstromen nog beter te kunnen spreiden en wachtrijen aan de grotten te voorkomen, worden door de kerstmarkten in de Fluweelengrot en Gemeentegrot de tickets zoveel mogelijk vooraf en online verkocht. Tickets worden in tijdsblokken verkocht. Van die mogelijkheid wordt tot op heden al goed gebruik gemaakt. 

De mensen die geen tickets hebben kunnen terecht aan een centrale kassa op het Dr. Erensplein. Deze kassa is open van een half uur vóór opening van de Kerstmarkten tot 18.00 uur.

Tickets kunnen via de website van Kerststad Valkenburg worden besteld.

Maatregelen voor touringcars

In- en uitstappen passagiers

Voor een vlotte doorstroming van het verkeer en de veiligheid van onze gasten worden touringcars niet toegelaten in het centrum. Voor touringcars is een in- en uitstaphalte ingericht op het parkeerterrein naast het Odapark. De passagiers kunnen vanaf dit punt eenvoudig het centrum van Kerststad te voet bereiken. Wanneer de passagiers weer opgehaald moeten worden kan de touringcar naar de in-en uitstaphalte rijden en de passagiers daar ophalen. De routes naar de in- en uitstapplaats en de touringcar-parkeerplaats zijn met borden duidelijk bewegwijzerd. Op de in- uitstaphalte is altijd verkeersbegeleiding aanwezig.

Parkeren touringcars

Tegenover de in- uitstaphalte is een grote parkeerplaats voor touringcars gereserveerd. Is deze parkeerplaats vol dan worden touringcars doorgeleid naar een parkeeroverloop op de Cauberg (via A79 / Berg en Terblijt).

Meer nieuws