Zaterdag 22 mei: Dag van biodiversiteit

Geplaatst op donderdag 20 mei 2021

Wij zijn onderdeel van de oplossing!

Zaterdag 22 mei is de internationale dag van biodiversiteit en staat dit jaar in het teken van het thema: Wij zijn onderdeel van de oplossing. Vorig jaar is op initiatief van en in samenwerking met de Wageningen Universiteit het maaibeleid van een aantal bermen binnen de gemeente aangepast. Jaren geleden is door overbemaaiing van bermen de leefomgeving van de boshommel verdwenen uit onze gemeente en is dit diertje een lange periode afwezig geweest. Door het aanpassen van het maaibeleid is de boshommel recent weer teruggekeerd naar het Geuldal. Deze ontwikkeling is een zeer positief signaal voor de biodiversiteit en wij als gemeente blijven werken om de biodiversiteit in de omgeving te vergroten.

Om ons enthousiasme te delen willen wij wat handvaten geven om aan de slag te gaan met biodiversiteit. Wat kun je zelf doen om biodiversiteit te vergroten?

Geniet van “vergeten” groenten

Steeds minder mensen eten “vergeten” groenten die vroeger heel normaal waren en je nu nog zelden tegen komt. Voor heel veel mensen zijn ze zelfs volkomen onbekend. Ze passen niet in het supermarkt assortiment omdat zij niet het gehele jaar beschikbaar zijn of altijd dezelfde vorm hebben. Mooie voorbeelden zijn warmoes, wortelpeterselie, pastinaak, postelein en tuinbonen.

Ervaar de lokale keuken op vakantie

Eet producten van het land waar je op reis bent. Op deze manier steun je lokale boeren die inheemse planten kweken of telen en voorkom je een hoop milieuhinder door transport. Dit is goed voor de lokale economie en voor de biodiversiteit. Let wel op dat je geen bedreigde diersoorten eet.

Skip de vakantieselfie

Op vakantie krijg je de mogelijkheid om op een olifant te rijden, een aap vast te houden of op de foto te gaan met een leeuw. Deze dieren zijn in het wild gevangen en worden over het algemeen slecht verzorgd. Vermijdt deze activiteiten en laat de dieren in het wild leven.

Vermijd spuitbussen

Producten in spuitbussen tasten de ozonlaag, het milieu en de lucht die wij zelf inademen aan. Kies waar mogelijk voor een variant die niet in een spuitbus zit.

Mulch je tuin!

Mulch is een laagje natuurlijk materiaal dat op de bodem aangebracht wordt. Dit zorgt voor minder onkruid, meer bodemleven en minder waterverlies. Het is een bruine boterham voor de tuin die zorgt voor een onderhoudsarme tuin waar bodemleven woekert. Stro is een goedkope optie die zich hier uitstekend voor leent.

Vergroen je tuin

Haal de tegels eruit en zet planten erin. Dit creëert niet alleen meer diversiteit aan planten in de omgeving, maar ook een leefomgeving voor dieren. Invasieve soorten tasten het ecosysteem aan, maak daarom gebruik van inheemse planten in je tuin. In combinatie met mulch kan dit bijna net zo onderhoudsarm zijn als een tegeltuin.

Meer nieuws