Valkenburg aan de Geul sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021

Valkenburg aan de Geul gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Schrijen en Marc Janssen van het meldpunt tekenden daarvoor onlangs een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in Valkenburg aan de Geul.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit.
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een goede informatiepositie is hierbij essentieel. De gemeente kan meldingen beoordelen vanuit een bestuursrechtelijk perspectief en vervolgens afstemmen met de strafrechtelijke lijn om te komen tot een effectieve integrale aanpak.

Ondermijning is een belangrijk onderdeel van het Integraal Veiligheidsplan. De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem past binnen de regierol die de gemeente heeft in de aanpak van ondermijning.

Vangnet

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit en ondermijnende activiteiten. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op: meldmisdaadanoniem.nl/melden

Meer nieuws