Werkzaamheden beuken Chaloensvoetpad

Geplaatst op maandag 4 januari 2021

De beuken langs het Chaloensvoetpad op landgoed Genhoes in Valkenburg, tussen de Drie Beeldjes en kasteel Schaloen in, verkeren in een slechte conditie. Er hangt groot en zwaar dood hout in de bomen. Vanaf maandag 11 januari zal in opdracht van Natuurmonumenten dit dode hout verwijderd worden. De werkzaamheden duren uiterlijk tot en met 23 januari.

Het Chaloensvoetpad (tevens fietspad) wordt tijdens de werkzaamheden maximaal 2 weken afgesloten (in het weekend is er wel toegang mogelijk). Op het kaartje ziet u het betreffende pad met in rood de twee tijdelijke afsluitingen. Wandelaars en fietsers moeten tijdens de werkzaamheden (doordeweeks) omlopen of omrijden. Wandelaars kunnen langs de Geul naar kasteel Oost lopen en daar hun weg vervolgen of langs de Geul richting Schin op Geul en bij de Veeweg doorsteken naar het Gerendal. Fietsers kunnen alleen via het fietspad bij VV Walram naar de Burgemeester Henssingel en daar hun route via de Neerhem, naar Oud Valkenburg en de Veeweg richting Schin op Geul vervolgen.

Natuurmonumenten en de gemeente dankt u voor uw begrip. Heeft u vragen over de werkzaamheden neem dan contact op via zuidlimburg@natuurmonumenten.nl of via 045-521 25 22.

Oude beukenlaan tussen de Drie Beeldjes en kasteel Schaloen

Kaart met Beukenlaan

Natuurmonumenten voert deze werkzaamheden in de winter uit omdat de bomen dan in rust zijn en er geen vogels broeden. Het karakteristieke Chaloensvoetpad tussen de Drie Beeldjes en kasteel Schaloen bestaat al meer dan 200 jaar. In de winter is deze beukenlaan mooi omdat je dan de kastelen goed kan zien, in de lente mooi met het frisgroene blad, in de zomer fijn om in de schaduw te kunnen wandelen en in de herfst mooi door haar kleurenpracht. Helaas hebben de droge lentes en zomers van de afgelopen jaren een zichtbare negatieve invloed op de natuur en vooral op bomen.

Omdat de laan in dusdanig slechte conditie verkeert laten wij naast het snoeien tevens een onderzoek uitvoeren om een goed beeld te krijgen over de verdere levensloop van de beukenlaan.

Meer nieuws