Er op uit met Valys

Geplaatst op maandag 9 november 2020

Vanaf 1-1-2021 maken reizigers met een indicatie gebruik van Valys bij een reis verder dan 25km vanaf het woonadres. Tussen 2016 en 2020 zijn de kosten voor Omnibuzz flink gestegen. Om de kosten voor Omnibuzz omlaag te brengen zonder grote gevolgen voor inwoners wordt in de toekomst meer gebruik gemaakt van Valys.  Valys werkt zoals Omnibuzz, maar is alleen beschikbaar voor ritjes vanaf 25 kilometer en wordt niet door de gemeente betaald, maar door de rijksoverheid. Door meer gebruik te maken van Valys, kan het maximaal aantal reiszones voor Omnibuzz omlaag van 750 naar 590 zones per reiziger per jaar. De meeste gemeenten in Limburg hebben al dit maximaal reiszonebudget van 590 zones. 97% van de Omnibuzz gebruikers heeft dan ook ruim voldoende aan dit aantal zones.

Omnibuzz wordt nog altijd ingezet voor de korte afstanden, maar voor de afstanden vanaf 25 kilometer is dat vanaf 1-1-2021 niet meer mogelijk. Inwoners met een Omnibuzz indicatie kunnen die indicatie ook gebruiken om een Valys-pas aan te vragen. Dit gaat het snelst digitaal via www.pasaanvraag.nl. Schriftelijk aanvragen kan door een aanvraagformulier te (laten) downloaden  via www.valys.nl/aanvraagformulier. Telefonisch aanvragen kan via 0900-9630. De pas is onbeperkt geldig.

Valys kent, net zoals Omnibuzz, een eigen bijdrage. Bij Valys is dat €  0,20 per kilometer. Zij hanteren een persoonlijk kilometer budget per jaar (700 km in 2020) dat opgehoogd wordt als daar een speciale reden voor is (tot 2350 km in 2020). Reizigers mogen bij Valys maximaal één gratis begeleider meenemen en twee medereizigers tegen betaling. Ook mogen per reis maximaal twee hulpmiddelen meegenomen worden, zoals een rolstoel of scootmobiel. Ook meereizenden mogen twee hulpmiddelen meenemen mits dit in het voertuig past. Een reis boeken is ook hetzelfde als bij Omnibuzz; dit kan telefonisch of digitaal.

Meer informatie

Meer nieuws