Basisschool Heilig Hart in Sibbe wint de 2e prijs in de E-waste Race

Geplaatst op dinsdag 18 juni 2024

De gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul hebben dit jaar voor het eerst de E-waste Race georganiseerd. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke actieperiode. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken! In totaal zijn er 5568 apparaten ingezameld door de leerlingen van de verschillende scholen. Een prachtig resultaat waar we als gemeente super trots op zijn.

De E-waste Race

Negen basisscholen uit de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul hebben vier weken lang gestreden om oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners hebben hun elektronisch afval aanbieden op de deelnemende scholen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Maastricht, Meerssen & Valkenburg aan de Geul heeft plaatsgevonden van 20 mei tot 13 juni. Al het ingezamelde e-waste komt terecht bij gerenommeerde recyclers, zodat het hergebruikt of gerecycled kan worden.

Meer nieuws