Kroonringen voor het bevestigen PMD afvalzakken

Geplaatst op woensdag 4 maart 2020

In de gemeente Valkenburg aan de Geul wordt afval van Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD) apart ingezameld met behulp van PMD zakken. De PMD zakken zijn vaak licht van gewicht waardoor ze wegwaaien of kapot gaan. Zo ontsieren ze op inzameldagen het straatbeeld. In de wijk Broekhem is afgelopen jaar daarom gestart met een proef waarbij specifiek deze afvalzakken worden opgehangen aan zogenaamde kroonringen rondom lantaarnpalen.

Medio 2019 is gestart met het gebruik van kroonringen. Deze kroonringen zijn bedoeld om de PMD (Plastic, Metaal & Drankkartons) afvalzakken aan te hangen. Inmiddels zijn de kroonringen geruime tijd in gebruik en willen we graag onze bevindingen van de proef met u delen.

Straatbeeld Broekhem

In de hele wijk zijn er 100 kroonringen in totaal bevestigd. Er is daarbij niet alleen gekeken naar het aantal woningen per kroonring, maar ook naar de loopafstand van iedere woning naar de dichtstbijzijnde ring. Die afstand mag niet te groot zijn. De toepassing van de kroonringen levert direct een enorme verbetering van het straatbeeld op. De zakken hangen netjes van de grond, geclusterd aan de lantaarnpalen.

Conclusie

Uit de resultaten van de proef kan de conclusie worden getrokken dat het gebruik van de kroonringen goed bevalt. De concentratie van PMD zakken aan de lichtmasten levert een rustig straatbeeld op, de zakken waaien niet meer weg en het werkt erg praktisch voor de beladers van de vuilniswagen. Het gebruik van kroonringen wordt dan ook voortgezet.

Meer nieuws