Gemeente Valkenburg aan de Geul partner van Natuurkracht

Geplaatst op maandag 29 april 2024

Onlangs hebben de gemeente Valkenburg aan de Geul en Natuurkracht samenwerking vastgelegd door het tekenen van een Partnerschapsverklaring. Wethouder Niels Dauven: “In Valkenburg aan de Geul zagen we in 2021 van heel dichtbij wat de kracht van de natuur kan doen. Als wethouder Water weet ik ook hoe noodzakelijk het werk van Natuurkracht is. In het partnerschap dat we nu vastleggen werken we samen om het Gulp- en Geuldal veiliger én toekomstbestendiger te maken.”

Samenwerken aan doelen

In de Partnerschapsverklaring zijn afspraken vastgelegd over het aanbieden van workshops aan de gemeente, het beschikbaar stellen van netwerk, kennis en ervaring door Natuurkracht, het faciliteren van een vast aanspreekpunt voor de gemeente en haar inwoners en het gebruik mogen maken van communicatiemiddelen.

Daarnaast is burgemeester Daan Prevoo vanaf het begin ambassadeur van Natuurkracht. “Met de ondertekening van de Partnerschapsverklaring wordt Natuurkracht nu echt in beweging gezet. Het is belangrijk dat we dit de komende jaren nog verder voortzetten.”

Achtergrond

In de zomer van 2021 werd Limburg in het hart geraakt: door het hoogwater in het Geul- en Gulpdal traden rivieren buiten hun oevers, grond spoelde weg en huizen stroomden vol. Het landschap kon de regen onvoldoende opvangen. In de periode die hierna volgde werd duidelijk dat vele organisaties sámen moeten werken om de waterproblematiek het hoofd moeten bieden.

Vijf natuurorganisaties - Natuurmonumenten, Het Limburgs Landschap, WWF NL, Natuur en Milieufederatie Limburg en ARK Rewilding – hebben daarom de krachten gebundeld om met natuurlijke oplossingen tegen wateroverlast aan de slag te gaan. Ze vormen de coalitie Natuurkracht en hebben een gelijknamig fonds en innovatieprogramma in het leven geroepen.

Meer nieuws