Stenen eruit, groen erin

Geplaatst op donderdag 18 april 2024

Onze gemeente ligt in een prachtige groene omgeving. Maar binnen de bebouwde kom van de kernen zijn grote delen van de openbare ruimte volledig verhard. Een vergrijsde straat is over het algemeen niet echt een plaatje. Los daarvan kan het in een bebouwde omgeving in de zomermaanden maar liefst 8 graden warmer worden dan in een groene omgeving. Bovendien houden planten het water vast. Dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar elke druppel die blijft op de plaats waar die valt, vermindert de kans op wateroverlast.

Dus, stenen eruit en groen erin! Hoe meer tegels we vervangen door gras, bloemperkjes, bomen of geveltuinen, hoe mooier en klimaatbestendiger het wordt. En waar gaan we dat dan doen? Dat weten onze inwoners maar al te best. Gewapend met stoepkrijt en met een deskundige van de gemeente maakten ze een rondgang door het centrum van Valkenburg. Elke plek die in hun ogen vergroend kan worden, werd met stoepkrijt gemarkeerd.

Anita was een van de deelnemers: “Goed dat de gemeente hierover nadenkt. En dat bewoners zelf hun ideeën kunnen inbrengen. De kern Valkenburg is nu één grijze steenmassa. Met een tuintje, een perkje of een groene gevel wordt het veel aantrekkelijker voor iedereen.”

Na de wandeling zijn de gemarkeerde plekkenop schaal ingetekend. Daarvan wordt een bestratingsplan opgesteld. Dat wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

Bekijk de sfeerbeelden (Deze link gaat naar een externe website)

Meer nieuws