ACT! Interventieteam controleert bedrijf uit Voerendaal

Geplaatst op dinsdag 26 maart 2024

Het ACT! Interventieteam Limburg heeft maandag 25 maart een integrale controle gehouden in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Tijdens de controle op een vakantiepark bleken er enkele misstanden te zijn bij de werkgever van de schoonmakers.

De gemeenten Voerendaal en Valkenburg kregen meldingen binnen dat er mogelijk sprake zou zijn van schrijnende arbeidsomstandigheden en fraude in de administratie bij een Voerendaals bedrijf. De melding was voor de gemeenten aanleiding om in actie te komen. Het ACT! Interventieteam Limburg werd gevraagd om de controle voor te bereiden en uit te voeren. Bij de controle is samengewerkt met de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de sociaal recherche en gemeenten Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.

Misstanden

Tijdens de controle is de arbeidssituatie van zeven schoonmakers en de rol van hun werkgever bekeken. Er zijn enkele misstanden waargenomen. Zo was een persoon aan het werk die ook een sociale uitkering ontvangt. Deze zaak wordt doorgegeven aan het UWV. Een van de gecontroleerde personen legde tegenstrijdige verklaringen af en gaf aan niet werkzaam te zijn voor het bedrijf. Twee minderjarige schoonmakers hadden geen arbeidscontract, maar een mondelinge overeenkomst. Ook waren de schoonmakers niet eensgezind over de naam van de werkgever voor wie ze werken. De werkgever is gevraagd uitleg te geven over de arbeidsverhoudingen en dit te ondersteunen met documenten, zoals arbeidscontracten.

“De uitkomst van deze controle toont aan dat het noodzakelijk is dat ze plaatsvinden. Het is daarom goed dat we op deze manier met gemeentes en overige partners samenwerken. Samen kunnen we een vuist maken tegen criminaliteit en misstanden in de samenleving”, aldus de coördinator van het ACT! Interventieteam.

Tijdens de controle was er ook oog voor eventuele misstanden op het park. Vakantieparken lenen zich door de anonimiteit namelijk goed voor hennepplantages, drugslabs of prostitutie in vakantiehuisjes. Er werden op het vakantiepark geen misstanden aangetroffen. Het vakantiepark heeft niets te maken met de situatie bij de werkgever van de schoonmakers.

ACT! Limburg

Om bestuurlijke controles uit te voeren is het ACT! Interventieteam in het leven geroepen. Dit team opereert al enkele jaren in Noord-Limburg en wordt de komende maanden verder uitgerold over de hele provincie. Het ACT! Limburg bestaat uit toezichthouders en werkt nauw samen met politie, gemeenten en overige overheidspartners. Met deze zichtbare bestuurlijke controles wil de overheid misstanden in de samenleving aanpakken. Ook roept het inwoners op om vooral verdachte situaties te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.

Meer nieuws