ACT! Interventieteam controleert preventief vakantiepark in Valkenburg

Geplaatst op woensdag 13 maart 2024

Het ACT! Interventieteam heeft dinsdag 12 maart een integrale controle gehouden op een vakantiepark in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Bij de actie is samengewerkt met het Politie basisteam Heuvelland, Brandweer en de gemeente. Tijdens de controle in Valkenburg werd gecontroleerd of het vakantiepark voldoet aan de wet- en regelgeving, of er sprake is van overtredingen, of voldaan wordt aan brandveiligheid en of er signalen zijn die duiden op ondermijnende criminaliteit.

Signaal afgeven

Gemeente Valkenburg aan de Geul wil een beter beeld hebben van gasten die verblijven op vakantieparken. Uit steeds meer landelijke cijfers blijkt dat vakantieparken interessant zijn voor criminelen en dat er vaak permanent wordt gewoond. Burgermeester Daan Prevoo: “We voeren deze controle preventief uit. Het doel is beter zicht krijgen op wat er zich achter de slagboom van een vakantiepark afspeelt. Door de anonimiteit op een vakantiepark kunnen er zaken spelen die strafbaar zijn. Denk aan hennepplantages, drugslabs of prostitutie in vakantiehuisjes. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de huisjes zich ook goed lenen voor criminele investeringen en witwassen. Dat willen we tegengaan. Een vakantiepark is er om te recreëren en voor niets anders.”

Misstanden

Het gecontroleerde park had een beperkte bezetting. Toch zijn er enkele activiteiten aangetroffen die geen recreatief doel hadden. Eén vakantiehuis werd permanent bewoond, bij twee huisjes werd een henneplucht waargenomen. Er is echter geen hennep aangetroffen. Daarnaast is er waarschijnlijk sprake van illegale prostitutie in een van de huisjes. Burgemeester Prevoo: “We hebben een aantal misstanden aangetroffen. De uitkomst van onze controle geeft aan dat het noodzakelijk is dat we dit blijven doen en dat we ook handhaven.”

Met zichtbare bestuurlijke controles wil de overheid een signaal afgeven dat misstanden op vakantieparken niet ongezien blijven. Alleen door samen een vuist te maken tegen criminaliteit zijn we in staat om dit probleem aan te pakken. Dus kijk niet weg. Ziet u iets vreemds of verdachts? Meld het dan bij de politie. Dat kan anoniem via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl (Deze link gaat naar een externe website).

ACT! Limburg

Om bestuurlijke controles uit te voeren is het ACT! Interventieteam in het leven geroepen. Dit team opereert al enkele jaren in Noord-Limburg en wordt de komende maanden verder uitgerold over de hele provincie. Het ACT! bestaat uit toezichthouders en werkt nauw samen met Politie, gemeenten en overige overheidspartners. De komende tijd zullen er meer controles plaatsvinden in het Heuvelland. Op 12 maart was de start in Valkenburg.

Meer nieuws