Werkzaamheden voor Veiligheid en Biodiversiteit in de Bossen van de Gemeente

Geplaatst op woensdag 24 januari 2024

Aankomende maanden staan er belangrijke werkzaamheden in de bossen van de gemeente op de planning. Deze starten begin februari en worden medio maart afgerond. Het gaat om werkzaamheden in het Polferbos, de Geulhemmerheide en de bosschages langs de Plenkertstraat en de Cauberg. De werkzaamheden zijn gericht op het versterken van de biodiversiteit en het verbeteren van de veiligheid.

Cauberg en Plenkertstraat

De werkzaamheden aan de Plenkertstraat en Cauberg zijn gericht op het minimaliseren van het risico op afbrokkelende steilwanden en onveilige situaties door omvallende bomen. Daarnaast zal er extra aandacht worden besteed aan het verrijken van de biodiversiteit in het gebied. Een bloemrijk grasland met solitaire bomen wordt ingericht, waardoor de natuurlijke habitat van lokale flora en fauna wordt bevorderd. Op andere delen wordt het opgaande bos omgevormd tot het traditionele ‘hakhoutbos’ dat hier tot midden 20e eeuw te vinden was. Dit lagere bostype past beter op locaties waar hoge bomen een groot veiligheidsrisico met zich meebrengen.

De werkzaamheden zullen plaatsvinden aan de Plenkertstraat tussen de ingang van het Openluchttheater en de kruising van Plenkertstraat en Wilhelminastraat. Daarnaast worden werkzaamheden uitgevoerd aan de Cauberg tussen de Lourdesgrot en de parkeerplaats van het Casino.

Polferbos en Geulhemmerheide

Kleinschaligere werkzaamheden vinden plaats in het Polferbos en de Geulhemmerheide. Hier worden op verschillende locaties ingrepen gedaan om de natuurwaarden te versterken. Zo worden exotische bomen verwijderd die de inheemse flora en fauna verdringen. Daarnaast worden veel soorten jonge inheemse bomen geplant die van nature in deze bossen groeien. Zo zorgen we ervoor dat het bos op termijn beter past in zijn omgeving en weerbaarder is tegen toekomstige ontwikkelingen in het klimaat. In Geulhem wordt aan het begin van de Wolfdriesweg een kruidenrijke weide op de steilwanden ingericht om de Japanse duizendknoop te bestrijden en ook de bijzondere flora- en fauna op de hellingen in dit gebied te versterken.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kan het nodig zijn om paden in en rond het werkgebied tijdelijk af te sluiten. We vragen om uw begrip en medewerking tijdens deze periode.

De gemeente Valkenburg aan de Geul en Bosgroep Zuid Nederland kijken uit naar de succesvolle afronding van deze projecten en het creëren van een mooiere en veiligere leefomgeving voor alle inwoners en bezoekers. Voor meer informatie over alle werkzaamheden in de bosgebieden van Valkenburg en de actuele planning kunt u terecht op www.natuurportaal.nl/gebied/valkenburg (Deze link gaat naar een externe website)

Meer nieuws