Nieuwjaarstoespraak 2024

Geplaatst op woensdag 3 januari 2024

Op dinsdagavond 2 januari verzamelden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zich voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Burgemeester Daan Prevoo leidde samen met de aanwezigen de viering van het nieuwe jaar in. In zijn nieuwjaarstoespraak blikt hij terug op de gebeurtenissen van 2023 en deelde hij zijn vooruitzichten voor 2024. Lees hieronder zijn inspirerende toespraak terug.

Nieuwjaarstoespraak

De afgelopen dagen heb ik mij serieus afgevraagd wat ik tijdens de nieuwjaarstoespraak zou willen zeggen. Dat is best lastig na zo’n jaar waarin heel veel snel veranderde. Dat is best lastig als er zoveel gebeurt in de wereld om ons heen waardoor onzekerheid toeneemt.

Als je uitzoomt kom je al snel uit bij de twee oorlogen die de wereld in de greep houden: De oorlog in Oekraïne, en de oorlog in Israël en de Palestijnse gebieden. Als je uitzoomt zien we de wereldwijde klimaatverandering en alle gevolgen daarvan; het water, de droogte en de hitte. En dat kennen wij in Valkenburg aan de Geul maar al te goed. Als je uitzoomt zie je dat de vergrijzing niet alleen in de zorg een probleem gaat worden maar ook in de internationale popwereld toeneemt; het is toch triest dat The Rolling Stones op hun tachtigste jaar nog steeds de wereld moeten rondtoeren om hun brood te verdienen!? Ik weet, het is een flauwe grap maar kom er maar op, op de eerste dag van het nieuwe jaar. En ben maar blij dat ik Biden en Trump er niet bij heb gehaald. Het zijn allemaal dingen waar we geen invloed op hebben.

Dus laten we inzoomen, dichter bij huis. Dan ziet de wereld er al een stuk overzichtelijker uit; dan zien we dat de problemen kleiner worden en minder bedreigend lijken. Dan helpt het als je naar het jaaroverzicht van Heuvelland Vandaag kijkt (zeg maar de nieuwe streekomroep voor het Heuvelland… en Maastricht). Dan krijg je een goed beeld wat er zoal speelde in het Heuvelland. Dan zien we dat Valkenburg aan de Geul op meerdere terreinen vol in de belangstelling heeft gestaan met o.a. de Amstel Gold Race; de wateroverlast en wederom pijnlijke herinneringen aan de overstromingen afgelopen zomer; maar ook de verjaardag van KLM en het Valkenburgse Delftsblauwe flesje nr. 104; de toewijzing van een etappe Tour de France Femmes; de prijzenslag en uitroeping tot beste evenementenstad, eerste Nederlandse gemeente in de Booking.com -top-tien; de mooiste kerstparade en de grootste kerstmarkt. Hoogtepunten en zorgwekkende toestanden volgen elkaar snel op. Zo hadden we een nieuw record met 200.000 bezoekers aan de kerstmarkt in de gemeentegrot en tegelijkertijd een serieuze terrorismedreiging in onze gemeente. Maar ‘woar de meiste kal euver is gewees’ waren toch écht het niet doorgaan van de Bokkemért en natuurlijk het AUW Wieverbal. Over dat laatste kunt u zo dadelijk wederom uitvoerig met elkaar in gesprek als u even geen gespreksstof heeft. Want meningen en opvattingen hebben we als ‘erkende vreigelears’ allemaal en helaas vaak ook zonder eerst eens na te gaan hoe het precies in elkaar zit.

De wereld anno 2024 kent heel veel uitdagingen. En die moeten we vooral sámen het hoofd bieden. Alleen door met elkaar het gesprek aan te gaan kunnen we zaken oplossen en keuzes maken. Niet door te oordelen en te bekritiseren via Facebook of social media, niet via via maar gewoon door elkaar op te zoeken en naar elkaar te luisteren. Door vooral ook naar de feiten en omstandigheden te kijken. Het gaat hier natuurlijk om zaken die dicht bij huis spelen en waar wij allemaal een rol in hebben. Het is niet de gemeente die alle problemen voor u oplost! Die lossen we samen op! Onze gemeente is dienstbaar aan haar inwoners maar niet ten koste van alles.

Dit nieuwe jaar vraagt om keuzes! Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn, want je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Tegelijkertijd realiseer je vooruitgang en verbetering alleen als je bereid bent dingen te vernieuwen en te veranderen endeze in een maatschappelijke context en maatschappelijk belang te plaatsen. In essentie om onze maatschappelijke problemen aan te pakken.

Ik heb in 2023 gezien dat we in de gemeente Valkenburg aan de Geul tot heel veel in staat zijn. Ik heb gezien dat onze bestuurders het belang van onze inwoners en onze gemeente hoog in het vaandel hebben. Ik hoop en verwacht dat we die eenheid in 2024 naar een hoger niveau weten te tillen. Door het met elkaar eens te worden over de koers van Valkenburg aan de Geul als het gaat om onze natuur, armoede, zorg, wonen, eenzaamheid, evenementen en veiligheid. Dat vraagt om openheid en de onvoorwaardelijke bereidheid om het ook écht samen te doen: niet alleen tussen college, raad en ambtelijke organisatie. We zullen ook stappen moeten zetten in de regio en met de provincie. Het belangrijkste hierbij is dat we dat samen doen! Met onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers.

Laten wij afspreken dat we verder kijken dan lijstjes en peilingen. Laten we afspreken dat we samen beslissen wat het beste is voor onze inwoners en onze gemeenschap voor nu maar zeker ook voor de toekomst.

Laten we het glas heffen en elkaar het beste wensen op een gedicht van Femke Kuijpers.

Ik proost op ieder niet meer hier
Op de liefde en het gemis
Ik proost op troost en sprankjes hoop
En dat dit jaar iets lichter is

Ik proost op jou en ach waarom ook niet
Laat ik ook proosten gewoon op mij
En mag ik proosten voor de wereld
Op meer vrede en meer vrij

Ik proost op jong en oud, op vriendschap
Op ons, nu we hier nog zijn
Ik proost op alles, op grootse dingen
Maar net zo goed op het fijne klein

Ik proost op gezond zijn en dat koesteren
Ik proost op elke schaterlach
En het liefst proost ik ook nog
Op verwondering elke dag

Ik proost op feestjes en verlangen
Op doorzetten en geluk vangen
En als ik proost op alles en iedereen
Hoop ik dat je ergens voelt
Proosten, doe je nooit alleen!

Meer nieuws