Heuvelland in Beweging

Geplaatst op donderdag 14 december 2023

Op woensdag 22 november heeft er een inspiratiesessie voor (sport) docenten en andere betrokkenen plaatsgevonden in sporthal De Polfermolen te Valkenburg aan de Geul. Organisator Boris Zinzen (namens gemeente Valkenburg aan de Geul, gemeente Gulpen-Wittem en gemeente Eijsden-Margraten) vertelt hier meer over:

Waarom deze inspiratiesessie?

Door middel van deze inspiratiesessies willen we professionals handvatten geven om met bewegen meer impact te maken bij kinderen. Deze beweegvormen kunnen worden ingezet tijdens hun bijeenkomsten, behandelingen, gymlessen, maar zeker ook tijdens de ‘reguliere’ lessen op school. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, een verhoging van de zuurstofopname en een toename van de aanmaak van endorfine. Dit komt het leren/studeren ten goede.

Welke professionals waren aanwezig?

Groeps- en vakleerkrachten uit het basisonderwijs, jongerenwerkers, beweegcoaches en kinderfysiotherapeuten.

Welke thema’s zijn behandeld?

  • De ‘Gouden weken’, dit zijn de eerste weken van het schooljaar waarbij positieve groepsregels centraal staan, maar ook coöperatieve werkvormen en het voorbeeldgedrag van de leerkracht.
  • ‘Groene spelen’, bij groene spelen ligt de nadruk meer op samenwerken i.p.v. op winnen en verliezen.
  • ‘Energizers’, een energizer is een kleine opdracht die zorgt voor afwisseling in de les, voor het losmaken van energie en voor het richten van de aandacht. Het doel van een energizer is vooral dat het leuk is. Dat er even een moment is van plezier maken met elkaar.
  • ‘Bewegend leren’. Bewegend leren is het toevoegen van beweging aan cognitieve leeractiviteiten, bijvoorbeeld tijdens de reken- of spellingles. Als je beweegt tijdens het leren, zijn je hersenen namelijk actiever. Je kunt je beter concentreren, onthoudt dingen vlotter en je komt eerder op slimme ideeën. Met een beetje geluk leidt dit ook weer tot betere schoolprestaties. ‘In feite zet je de motor van je hersenen aan door te bewegen’ aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Worden deze inspiratiesessies vaker gehouden?

We krijgen veel positieve reacties van de betrokken professionals. Daarom proberen we 2x per jaar een sessie te organiseren waarbij we relevante onderwerpen uit het werkveld behandelen. Op deze manier proberen we iedereen handvatten te geven om bewegen steeds meer als middel in te zetten.

Ben je zelf ook actief in dit werkveld en zou je graag bij een volgende inspiratiesessie willen aansluiten, dan kun je dit kenbaar maken door een mail te sturen naar boris@negen.nl.


Meer info over Heuvelland in Beweging (Deze link gaat naar een externe website)

Meer nieuws