Ongehinderd toegang tot openbare gebouwen

Geplaatst op donderdag 13 juli 2023

Gemeenschapshuis Cascade, de bibliotheek in Berg en Terblijt en het openbare toilet op de Cauberg hebben het predicaat ‘brons’ gekregen van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Wethouder Jef Kleijnen: “Dat betekent dat deze locaties voor mensen met een beperking ongehinderd toegankelijk zijn. Dat is heel belangrijk want ook als je een beperking hebt, wil je wonen, werken, recreëren, consumeren en nog veel meer. Kortom, je wilt meedoen aan de maatschappij. Net als ieder ander. Maar met een beperking ben je afhankelijk van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en gebouwen met een publieke functie.”

Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid is bedoeld voor de ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland met een beperking (blind of slechtziend, doof of slechthorend, mensen die gebruik maken van een rolstoel, mensen die slecht ter been zijn en mensen met een assistentiehond). Dit is 15% van de bevolking. Door de vergrijzing neemt deze doelgroep alleen maar toe.

In mei zijn inspecteurs in Valkenburg aan de Geul gestart met het toetsen van gemeentelijke gebouwen en gemeenschapshuizen. Voor elk gebouw wordt een adviesrapportage opgesteld met praktische verbeterpunten. Wethouder Kleijnen: “Het gemeentehuis heeft nog een aantal kleine aanpassingen nodig om het predicaat brons te mogen ontvangen. We streven ernaar om dit na de zomer voor elkaar te krijgen.“

Meer nieuws