Vuursteenmijnen en ArcheoRoute

Geplaatst op donderdag 8 juni 2023

Vuursteenmijnen

De prehistorische Vuursteenmijnen behoren tot één van de oudste monumenten in Valkenburg. Samen met Barry Kerckhoffs van Studio BKL, Kris Fӧrster van KFinHeritage, stichting In onsen Lande van Valckenborgh en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is er gewerkt aan het beter zichtbaar maken van dit bijzondere stukje erfgoed.

In 1992 liepen de drie archeologen Hub Pisters, Karen van der Graaf en Fred Brounen door dit stuk van de Plenkertstraat en zagen dat dat de openingen en sporen in de wand wel heel erg leken op de overblijfselen van vuursteenmijnen…. Na uitvoerig en systematisch onderzoek door deze drie archeologen bleek het hier te gaan om de restanten van 7 ondergrondse vuursteenmijnen van ruim  5.500 jaar oud (uit het Neolithicum). Een unieke en bijzondere ontdekking waar we de drie archeologen nog steeds dankbaar voor zijn. 

De Valkenburgse vuursteen werd vooral gebruikt om gereedschappen van te maken, en niet slechts voor het maken van vuur, zoals de associatie van het woord oproept. Vuursteen is namelijk een keihard materiaal, wat na bewerking vlijmscherp kan worden. Zo werden er bijlbladen, pijlpunten, messen, boren, schrabbers en sikkels van gemaakt. Een veelzijdig materiaal dus. Brons en ijzer waren in deze periode immers nog niet voorhanden. Om dit waardevolle materiaal te bemachtigen groeven vuursteenmijnbouwers in en rondom het huidige Valkenburg metersdiepe mijnen. En een deel van deze mijnen, dat is waar deze opening plaatsvond.


Archeo Route Kasteelruïne

De Kasteelruïne is één van de bekendste monumenten van Valkenburg. Deze hoogteburcht is uniek in Nederland. In samenwerking met Archeo Route, de Provincie Limburg en Stichting Kasteel van Valkenburg is er een Archeo Route speerpunt geplaatst op het Walramplein waar je een prachtig uitzicht hebt op de hoogteburcht. Archeo Route is een Limburg-breed project, geïnitieerd door de Provincie, dat als doel heeft om archeologie en erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar te maken in de openbare ruimte. Wanneer je de Archeo Route app op deze locatie opent krijg je meer informatie over de kasteelruïne en kun je met augmented reality een wel heel bijzonder object ontdekken. Wat dit object is, mag iedereen zelf ontdekken met behulp van de app.

Meer nieuws