Duurzame jaren ’70-woning als bron van inspiratie

Twee jaar geleden kocht Dré Hendriks samen met zijn vriendin zijn eerste eigen koopwoning, een jaren ’70-woning in Berg en Terblijt. De vorige eigenaar had al het één-en-ander geïsoleerd en op de begane grond lag vloerverwarming. “Dat vormde een mooie basis voor onze plannen,” vertelt Dré. Door zijn interesse in duurzaamheid, zag hij direct kansen om er een energiezuinig huis van te maken. Nu de verbouwing achter de rug is, deelt hij zijn ervaringen met anderen op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Dré begon met het meten van de isolatiewaarde, het gasverbruik berekenen en het in kaart brengen van zijn eigen wensen. “Hieruit bleek dat wij in plaats van de gasleidingen op de bovenverdieping, beter infraroodpanelen konden ophangen. Door de 18 nieuwe zonnepanelen op het dak kunnen wij daar nu ook zelf energie voor opwekken.”

De cv-ketel verving Dré door een lucht/water-warmtepomp, waar hij de vloerverwarming op aansloot. “De voorbereidingen hadden wij wel onderschat: we moesten de meterkast ombouwen en de hele oprit lag open.” Toch is hij heel tevreden met het resultaat: “Wij wonen in een relatief groot huis van meer dan vijftig jaar oud, maar onze energiekosten voor gas en licht zijn echt minimaal. Met nog een klein zetje in de rug, ben ik zo aardgasvrij!” 

Ervaringen onderling uitwisselen


Dré Hendriks doet sinds kort mee met de Duurzame Huizen Route: een platform waar meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen delen met duurzaam bouwen en wonen. Dit voorjaar gaf hij een presentatie tijdens een videogesprek over zijn woning voor geïnteresseerde Valkenburgers. “Ik deed mee om anderen te inspireren, maar het leuke is dat ik er ook iets van heb opgestoken. Ik raakte in gesprek met twee andere huiseigenaren, en wij konden elk vanuit ons eigen perspectief ervaringen uitwisselen.”

Zelf een duurzame woning aanmelden

Gemeente Valkenburg aan de Geul moedigt inwoners die zelf in een duurzaam huis wonen aan om ook hun ervaringen te delen via de Duurzame Huizen Route. Daarmee zijn zij een bron van kennis en inspiratie voor andere huiseigenaren. Alle ervaringen zijn welkom op het platform: of het nu gaat om HR++ glas, zonnepanelen of een volledig aardgasvrije woning. Wie het leuk vindt, kan op 31 oktober en 7 november ook zijn woning openstellen voor kleine groepen bezoekers tijdens de open dagen van de Duurzame Huizen Route.