Stabiliteit Plenkertgroeve wordt verbeterd

Geplaatst op donderdag 15 februari 2024

Blokbrekers creëerden eindeloze gangen onder de heuvels van onze gemeente. Het heeft geleid tot prachtige huizen, kloosters en kerken van mergelsteen en tot onze grootste toeristische trekpleister: de grotten van Valkenburg. Maar die oude groeves zorgen ook voor uitdagingen om de bovengrond stabiel te houden. Zo is er een instabiele pijler in de Plenkertgroeve die verstevigd moet worden. Wethouder Kevin Rouwette: “In het verleden zijn er instortingen geweest in de groeves. Daarna ‘zet’ het gesteente zich opnieuw waardoor er weer een natuurlijke stabiliteit ontstaat. Maar soms moet je ingrijpen. Anders loop je het risico dat een pilaar het op enig moment begeeft en de bovengrond verzakt.”

Het winnen van mergel was niet altijd zonder gevaar. Ook nu zijn er groeves die niet toegankelijk zijn omdat er van alles uit het plafond kan komen. Wethouder Rouwette: “De pilaren in de mergelgrotten worden voortdurend in de gaten gehouden, fysiek of met een digitaal meetsysteem. Zodra er ook maar iets verschuift, zelfs bij de minste beweging, worden we gewaarschuwd. In de Plenkertgroeve is er op dit moment geen gevaar. Doordat we alles steeds monitoren, kunnen we op tijd ingrijpen.”

De Plenkertgroeve is niet toegankelijk. Om de werkzaamheden uit te voeren moet de afgesloten ingang tijdelijk worden open gemaakt. Wethouder Rouwette: “Die gelegenheid grijpen we aan om een verbetering aan te brengen voor de vleermuizen in de grot. Er komt een groter gat in de poort voor een betere luchtstroom in de grot. Zo kunnen de dieren beter in en uit vliegen.”

Meer nieuws