Een kijkje in het duurzame huis van Colette

Op een regenachtige dinsdagochtend mocht ik in de gemeente Valkenburg aan de Geul op bezoek bij Colette. Colette heeft diverse maatregelen genomen om haar eigen woning flink te verduurzamen. Ze was zo gastvrij om mij te ontvangen en te vertellen over haar ervaringen tijdens de verduurzaming van haar huis. 

Beweegredenen

Colette heeft van nature een duurzame instelling, zoals o.a. al blijkt uit haar opleiding milieutoezicht. Daarnaast leerde een rekensom haar wat verduurzaming van haar woning in de toekomst zou opleveren. Colette vertelt: “Het huis verduurzamen zie ik echt als een investering. Nu heeft het veel geld gekost, maar als we 15 tot 20 jaar verder zijn gaat het geld opleveren.” 

Duurzame maatregelen

Om te beginnen heeft Colette achttien zonnepanelen geïnstalleerd. Eerst twaalf voor het bestaande energieverbruik, en vervolgens nog eens zes stuks om het verbruik van de warmtepomp te kunnen compenseren. Volgens de berekening is dit één zonnepaneel te veel voor haar gebruik en zal ze een energieoverschot hebben aan het einde van het jaar. “Maar dat hangt nog even af van aankomende winter”,aldus Colette. Verder is de woning volledig geïsoleerd, inclusief spouwmuurisolatie. Ook zijn alle ramen van HR++ glas en heeft ze (noodzakelijk bij een warmtepomp) vloerverwarming laten aanleggen. “Vooral de vloerverwarming voelt veel aangenamer en verhoogt echt mijn wooncomfort.” De grootste investering is de warmtepomp geweest. De warmtepomp die Colette gekozen heeft bezit een hoge capaciteit en werkt zelfs als het buiten -20 ◦C is. De pomp heeft energieklasse A en maakt bijna geen geluid: “Ik heb er in ieder geval geen last van,” aldus Colette. De warmtepomp produceert buiten 69 dB aan geluid, dit is hetzelfde als een gemiddelde wasmachine. 

Aanpak

Om al deze maatregelen te realiseren heeft Colette zelf veel informatie opgezocht via internet en met verschillende bedrijven gepraat om informatie en offertes op te vragen. Uiteindelijk heeft ze in samenwerking met een bevriende opzichter samen het hele project uitgevoerd. De verbouwing heeft 3 maanden geduurd. De aanleg van de vloerverwarming was het meeste werk, vooral omdat de vloer beneden volledig eruit moest en vernieuwd is. Colette heeft tijdens de verbouwing alle meubels moeten opslaan en geeft eerlijk aan dat zo’n flinke verbouwing er ook wel in hakt. Zelf verbleef ze tijdens deze periode twee keer vijf dagen in een hostel, mét konijn Fluffy. “Het is helemaal geworden zoals ik het hebben wil dus het was het absoluut waard”, aldus de enthousiaste Colette.