Oekraïne

Vlag Oekraïne

Veel inwoners van Valkenburg leven mee met de Oekraïners die op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog in hun land. Het is hartverwarmend om te zien dat velen hulp willen bieden.

Opvang vluchtelingen in Valkenburg aan de Geul

Oekraïense vluchtelingen komen naar Nederland om de oorlog in hun land te ontvluchten. De gemeente Valkenburg aan de Geul wil een bijdrage leveren aan goede opvang van deze vluchtelingen. Op dit moment worden op drie locaties in onze gemeente vluchtelingen uit de Oekraïne gehuisvest. Dit zijn hotel Op de Beek in Schin op Geul, hotel De Potkachel in Berg en Terblijt en hotel Bergzicht in Valkenburg. Deze locaties zijn nu vrwijwel volledig bezet. Het gaat in totaal om circa 130 vluchtelingen. Daarnaast zijn er nog circa 40 vluchtelingen uit Oekraine die bij particulieren zijn gehuisvest. 

Hotel Vue tweede doorstroomlocatie

Vanaf 18 juli wordt hotel Vue beschikbaar gesteld als tweede doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dit betekent dat wanneer er in de eerste doorstroomlocatie in sporthal Rolduc in Kerkrade geen plek meer is, vluchtelingen in hotel Vue worden ondergebracht. Dat kan al op korte termijn zijn, maar kan ook nog even duren.

Heeft u vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen? Neem contact op met de gemeente!

Meerdere inwoners in Valkenburg aan de Geul hebben vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het is belangrijk dat vluchtelingen worden geregistreerd en ingeschreven in de BRP (Basisregistratie Personen). Neem hiervoor contact op met het Klant Contact Centrum, tel. 14 043.

Lees de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO). In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek aan kunt bieden en waar u op moet letten. Ook leest u welke voorzieningen er voor vluchtelingen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Voor vragen over vluchtelingenopvang kunt u ook een mail sturen aan vluchtelingen@valkenburg.nl. U kunt via dit mailadres ook uw contactgegevens doorgeven, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen rondom (particuliere) vluchtelingenopvang in onze gemeente.

Wilt u praktische hulp bieden?

Wilt u aan de slag als vrijwilliger, bijvoorbeeld in één van de opvanglocaties in onze gemeente? Of heeft u spullen die goed van pas kunnen komen? Stuur dan een mailtje aan valkenburghelpt@gmail.com Via dit adres worden hulpvragen en hulpaanbod in Valkenburg aan de Geul verzameld en bij elkaar gebracht.

Wilt u vluchtelingen een logeerplek aanbieden?

Dit kan bijvoorbeeld via VluchtelingenWerk Nederland.

Bied een logeerplek aan. Op het platform van VluchtelingenWerk vindt u een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. En informatie over het aanbieden van een logeerplek. Ook kunt u er een eigen initiatief aanmelden. 

Lees de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO). In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek aan kunt bieden en waar u op moet letten. Ook leest u welke voorzieningen er voor vluchtelingen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Informatie voor vluchtelingen

De gemeente heeft een praktische informatiemap (PDF, 8.8 MB) voor vluchtelingen uit Oekraïne samengesteld. Ook op de website refugeehelp.nl kunnen vluchtelingen terecht voor informatie in het Oekraïns.

Landelijke informatie

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veelgestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Op de website van de Rijksoverheid leest u ook meer informatie over jodiumtabletten.

Onzekerheid over aantallen vluchtelingen

De situatie is nog erg onzeker en verandert met de dag. Hierdoor is het nu nog lastig om concreet aan te geven met welke aantallen vluchtelingen Nederland rekening moet houden. Er gaan verschillende schattingen rond over het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht. Het uiteindelijke exacte aantal hangt in grote mate af van de duur en intensiteit van de oorlog. De verwachting is dat een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen in de buurlanden rondom Oekraïne blijft. Een deel van deze groep reist mogelijk door naar andere Europese landen. Ook hierbij geldt dat deze groep groter wordt naar mate de oorlog langer duurt. De looptijd van de opvang moet nader worden bezien en hangt af van de ontwikkeling van de instroom van het aantal Oekraïense vluchtelingen.

Één meldpunt voor dieren uit Oekraïne

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren.

Daarom zijn telefoonnummer 088 811 33 33 en e-mailadres info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben.

Meer informatie is te vinden op de website Hulp voor Dieren uit Oekraïne.