Oekraïne

Opvang vluchtelingen in Valkenburg aan de Geul

Oekraïense vluchtelingen komen naar Nederland om de oorlog in hun land te ontvluchten. De gemeente Valkenburg aan de Geul levert, net zoals andere gemeenten in Nederland, een bijdrage aan goede opvang van deze vluchtelingen. Er zijn in de gemeente drie gemeentelijke opvanglocaties: voormalig hotel Op de Beek in Schin op Geul, hotel De Potkachel in Berg en Terblijt en voormalig hotel Bergzicht in Valkenburg. Berghotel Vue in Berg en Terblijt wordt door Veiligheidsregio Zuid-Limburg gebruikt als doorstroomlocatie voor de regio. Daarnaast worden er nog een aantal Oekraïense vluchtelingen opgevangen door particulieren.

Informatie voor gastgezinnen

In de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO) (Deze link gaat naar een externe website) van de Rijksoverheid vindt u informatie over hoe u een opvangplek kunt aanbieden en waar u op moet letten. Ook leest u welke voorzieningen er voor vluchtelingen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen worden ingeschreven in de BRP (Basisregistratie Personen). Voor het maken van een afspraak voor inschrijving kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum, tel. 14 043. Voor verdere vragen kunt u een e-mail sturen naar vluchtelingen@valkenburg.nl.

Informatie voor vluchtelingen

De gemeente heeft een praktische informatiemap (PDF, 510.3 kB) voor vluchtelingen uit Oekraïne samengesteld. De bijlagen van deze informatiemap vindt u hier (PDF, 5.6 MB).

Een Nederlandstalige versie vindt u hier (PDF, 496.7 kB) met de bijbehorende bijlagen (PDF, 2.2 MB).

Ook op de website refugeehelp.nl (Deze link gaat naar een externe website) kunnen vluchtelingen terecht voor informatie in het Oekraïns.

Wilt u praktische hulp bieden?

Wilt u aan de slag als vrijwilliger, bijvoorbeeld in de kindvriendelijke ruimte van één van onze opvanglocaties of in het Taalcafé in de bibliotheek van Valkenburg? Stuur dan een mailtje naar vluchtelingen@valkenburg.nl.

Locatieaanbod

De gemeente is op dit moment niet op zoek naar een uitbreiding van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.

Overige informatie

Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze per mail stellen via vluchtelingen@valkenburg.nl.