Tour de France Femmes

Datum: woensdag 14 augustus 2024 12:30. Locatie: Valkenburg aan de Geul

Op woensdag 14 augustus as. start de vierde etappe van de Tour de France Femmes vanaf het Shimano Experience Center in Valkenburg. De wereldtop in het vrouwenwielrennen staat aan de start voor een van de hoogtepunten op de internationale wielerkalender. De etappe start om 12:30u via de Prinses Beatrixsingel richting Broekhem om vervolgens rechtsaf te slaan, waarna de route via het historische centrum van Valkenburg, het Grendelplein en tweemaal een lus (circuit) met de Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg zich verplaatst door de gemeente Eijsden-Margraten om tenslotte via de Planck Nederland te verlaten op weg naar de finish in Luik. Kijk voor alle informatie over de vierde etappe van de Tour de France Femmes op: www.sportzomervalkenburg.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Verkeersmaatregelen

Vanwege de route van de Tour de France Femmes gelden op woensdag 14 augustus enkele bijzondere verkeersmaatregelen in de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten. We willen u in aanloop naar 14 augustus graag zo goed als mogelijk informeren en samen de ‘overlast’ tot een minimum beperken. De komende weken blijven we u informeren onder andere via de gemeentelijke kanalen, bewonersbrieven alsmede de dag- en weekbladen.

Specifieke maatregelen per gebied

Om een veilige passage van het Tour de France Femmes peloton mogelijk te maken geldt voor het gehele parcours een parkeer- en stopverbod. Zie beneden voor de specifieke verkeersmaatregelen per gebied. Op deze wijze kunnen wij u zo exact als mogelijk informeren.

Broekhem

Vanwege de opbouwwerkzaamheden in de Prins Bernhardlaan gelden voor de wijk Broekhem op 14 augustus vanaf 7:00u de eerste afsluitingen. De Prins Bernhardlaan en Prinses Beatrixsingel is afgesloten voor alle verkeer. Bewoners van Broekhem kunnen tot 11:45u de wijk binnenrijden of verlaten via de Koningswinkelstraat. In de wijk worden op 14 augustus de eenrichtingssituaties tijdelijk opgeheven. De afsluiting van de Prins Bernhardlaan en Prinses Beatrixsingel en de daarbij behorende maatregelen in Broekhem gelden tot en met maximaal 13:00u. Gelieve op 14 augustus geen auto’s op de Prinses Beatrixsingel te parkeren, ook niet in de vakken.

Doorgaande weg Broekhem richting Geneindestraat - Oosterweg

De doorgaande weg Broekhem richting Geneindestraat - Oosterweg is vanaf 11:45u tot en met maximaal 13:00u afgesloten voor alle verkeer. Gelieve op 14 augustus tot 13:00u geen auto’s op deze weg te parkeren, ook niet in de vakken.

Centrum

Voor het centrum van Valkenburg en in het bijzonder de Lindenlaan, Poststraat, Dr. Erensplein, Pieterstraat, Bogaardlaan en Kerkstraat zijn vanaf 11:45u tot en met maximaal 13:00u afgesloten voor alle verkeer. Uiteraard kunt u het centrum wel te voet bereiken.

‘Circuit’

Via het Grendelplein bereiken de rensters het ‘circuit’. Dit is een lus van ongeveer 20 kilometer waarin de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg tweemaal worden beklommen. Vanaf 11:45u geldt een zogenaamde ‘zachte afsluiting’ voor dit deel van de route (Cauberg – Vilt – Geulhem – Berg en Terblijt – Rasberg – Bemelen – Gasthuis/Wolfshuis – Daalhemerweg – Grendelplein) waarbij u alleen in de rijrichting mee op het parcours mag rijden. Vanaf 12:15u wordt dit deel van de route in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting geldt tot en met maximaal 13:30u.

Geulgracht

Voor de bewoners van de Geulgracht geldt dat tot 12:15u hun straat bereikbaar is. Vanaf 11:45u kunnen zij Valkenburg alleen via de Sibberweg en Sibbergrubbe bereiken. De Geulgracht is vanaf 11.45u alleen via de Cauberg en Sibberweg te bereiken.
Tussen 12:15u en 13:30u is de Geulgracht niet bereikbaar voor uitgaand of bezoekend verkeer. Mocht u in deze periode weg willen dan adviseren wij u om uw auto in de Sibberweg te parkeren en uw weg via de rotonde in Sibbe te vervolgen.

Vilt en Berg en Terblijt

Voor de bewoners van Vilt en Berg en Terblijt geldt dat tot 12:15u hun straten bereikbaar zijn. Tussen 11:45u en 12:15u kunnen zij Valkenburg alleen via Terblijt (Fonterstraat of Monulphusplein), Kleine Heideweg, Wolfshuis en de Sibbergrubbe bereiken. Maastricht is via de Rasberg en Meerssen via de Brakkeberg bereikbaar. Tussen 12:15u en maximaal 13:30u is Vilt en Berg en Terblijt niet bereikbaar voor uitgaand of bezoekend verkeer.

Geulhem

Voor de bewoners van Geulhem geldt dat tot 12:15u hun straten bereikbaar zijn voor bezoekend en uitgaand verkeer. Tussen 11:45u en 12:15u kunnen de bewoners van de Wolfsdriesweg Valkenburg, Meerssen en Maastricht (A79) alleen via de Onderstestraat bereiken. De bewoners van de Geulweg kunnen Valkenburg, Maastricht en Meerssen het beste via het bruggetje aan de Geulweg bereiken. Indien uw voertuig te breed of te hoog is, dan is Maastricht en Meerssen via de Geulhemmerberg te bereiken. Bezoekend verkeer tussen 11:45u en 12:15u voor de Wolfsdriesweg en Geulweg is alleen mogelijk via de Brakkeberg en Onderstrestraat.
Tussen 12:15u en 13:30u is Geulhem niet bereikbaar voor uitgaand of bezoekend verkeer.

Bemelen

Vanaf 11:45u kunnen de inwoners die op de Bemelerweg/ Oude Akerstraat tot aan de Sint Laurentiusstraat wonen, Bemelen alleen via de Sint Antoniusbank verlaten. Voor de inwoners die vanaf de Vieversgrubweg/Bosweg wonen, kunnen vanaf 11:45u Bemelen alleen via de Bemelerberg richting Gasthuis verlaten. Bezoekend verkeer voor alle bewoners tot aan de Sint Laurentiusstraat is vanaf 11.45u alleen mogelijk vanuit Scharn (Bemelerweg). Bezoekend verkeer voor de huizen die vanaf de Vieversgrubweg liggen kunnen vanaf 11:45u uitsluitend gebruik maken van de Bemelerweg of de Sint Laurentiusstraat.

Tussen 12:15u en maximaal 13:30u is de doorgaande weg Bemelen vanaf Scharn tot en met Gasthuis volledig afgesloten. We vragen u hiermee rekening te houden. Mocht u in deze periode weg willen dan adviseren we u om uw auto buiten het parcours te parkeren richting de Sint-Antoniusbank en Parallelweg.

Gasthuis

Vanaf 11:45u kunnen de inwoners die op de Bemelerberg en Gasthuis wonen hun huis alleen in de richting van Wolfshuis verlaten. Gasthuis is tussen 11:45 en 12:15u alleen via de Bemelerberg te bereiken. Tussen 12:15u en maximaal 13:30u is de doorgaande weg Bemelerberg naar Sibbe volledig afgesloten.

Daalhemerweg

De Daalhemerweg kan vanaf 11:45u alleen richting het Grendelplein-Cauberg verlaten worden. Bezoekers kunnen de Daalhemerweg 11:45u en 12:15u alleen via de rotonde in Sibbe bereiken. Tussen 12:15u en maximaal 13:30u is de Daalhemerweg afgesloten voor alle verkeer. Valkenburg is tot 12:15u alleen via de Cauberg, rotonde Sibbe en Sibbergrubbe te bereiken.

Gasthuis – Cadier en Keer, Honthem, Bruisterbosch, Banholt, Terlinden, Hoogcruts, de Planck

Na de tweede beklimming van de Bemelerberg (omstreeks 13:20u) verlaten de renners het ‘circuit’ en vervolgen zij hun route via het Gasthuis, Cadier en Keer, Honthem, Bruisterbosch, Banholt, Terlinden en Hoogcruts naar de Planck. Voor dit deel van de route geldt een ‘zachte afsluiting’ tot en met 12:45u, waarbij u alleen met de rijrichting mee uw weg kunt vervolgen. vanaf 13:15u is dit deel van de route volledig afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluiting duurt tot en met 13:45u. Waarbij alle beperkingen na de passage van de sluitmotor (politie) - die het parcours weer vrijgeeft voor alle verkeer - vanaf Gasthuis gaandeweg wordt vrijgegeven.