50ste Veldeke-dialekmès

Datum: zondag 17 september 2023 11:30 - 13:30. Locatie: Nicolaas- en Barbarakerk Valkenburg

Dit jaar hoopt de Veldeke-krink-Valkeberg haar 50ste dialectmis te vieren. In 1972 begint zij als eerste in Limburg met een eucharistieviering in de Limburgse taal. De aanleiding is het behalen van het eerste lustrum van de kring, die in 1967 is opgericht. Eeuwenlang was het Latijn de enige liturgische taal in de kerk. Na het Tweede Vaticaans Concilie wordt in 1970 de volkstaal toegestaan tijdens de eucharistieviering met als doel dat de gelovigen kunnen begrijpen wat er voorgelezen wordt en dat ze bovendien de teksten mee kunnen lezen en bidden. In eerste instantie gebeurt dat in het Nederlands. Omdat in deze regio het Limburgs de volkstaal is, ontstaat het idee van een dialectmis.
Het wordt een jarenlange traditie. Na een onderbreking van twee jaar vanwege de coronapandemie, zal het dit jaar 2023 voor de vijftigste keer zijn. Zoals gebruikelijk zal de dienst muzikaal en in de plaatselijke taal opgeluisterd worden door een zangkoor uit de gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit jaar is het de beurt aan zangvereniging Orphée onder leiding van Bianca Lenssen. Het gemengde koor zingt onder meer zijn eigen dialectmis waarvan de teksten geschreven zijn door Annemarie Bemelmans-Steynebrugh uit Valkenburg, op muziek van Franz Schubert. Daarnaast worden nog andere dialectliederen ten gehore gebracht. Celebrant is em. Pastoor H. Jansen.