Fototentoonstelling Loek Groenendijk en Leo Horbach

Datum: zondag 27 augustus 2023 13:00 - zondag 5 november 2023 17:00. Locatie: Museum Valkenburg

Expositie van Loek Groenendijk (fotograaf) opgeleid aan de Filmacademie te Amsterdam en Leo Horbach (beeldhouwer) opgeleid aan de Academie voor beeldende kunst. Je ziet het in Museum Valkenburg.

Het indiscrete oog

De titel Het indiscrete oog is ontleend aan een essay van de beeldhouwer Teo San José. Het schildert op welhaast erotische wijze de relatie tussen de kunstenaar en zijn materiaal. Hoe het zich overgeeft aan zijn handen; laag voor laag laat ontkleden en omvormen tot een kunstwerk, om pas dan aan andere indiscrete blikken te kunnen worden getoond.

Loek Groenendijk

De interesse van Loek voor het thema kunstenaarsportretten begint eind jaren ’60. Tijdens een opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam ontmoet hij de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan die hem foto’s toont die hij maakte van Picasso. Door foto’s van andere illustere voorgangers als Henri Cartier Bresson, René Bruni en Ernst Scheidegger groeit de belangstelling voor dit thema. In de jaren 2011 – 2015 portretteert hij een aantal in Spanje werkende kunstenaars. Eenmaal terug in Nederland maakt hij ook een serie van de beeldhouwer Leo Horbach, met wie hij nu samen deze expositie deelt.

Leo Horbach

De wereld in steen van Leo is opgebouwd uit krachtige en volumineuze vormen. Tijdens het werkproces groeit het beeld uit de steen, waarbij het vaak gevangen blijft in de oorspronkelijke vorm van de kei of het blok. Detaillering beperkt zich tot voor de vorm of het thema noodzakelijke onderdelen en wordt verder mede bepaald door de steen. Zijn vormentaal is ook terug te vinden in zijn handgevormd keramisch werk. Het menselijk lichaam, het dier, een symbiose van beide, bovennatuurlijke wezens, engelen, ruiters en paarden, stieren en amazones vormen zijn verbeelde en versteende wereld...

Kijk voor meer informatie op: www.museumvalkenburg.nl (Deze link gaat naar een externe website).