Expositie Ten Hoopen en leerlingen

Datum: zondag 30 juli 2023 13:00 - zondag 15 oktober 2023 . Locatie: Museum Valkenburg

Paul Hugo werd geboren in Doetinchem en verliet de Achterhoek om een kunstopleiding te volgen in Utrecht waar hij zijn eerste contacten op deed met andere kunstenaars en schrijvers uit die tijd zoals o.a. Karel van het Reve. Later leerde hij het vak op de Amsterdamse Rijksakademie. Na de oorlog ging Paul Hugo op de fiets naar Parijs, immers het walhalla van de kunst in de naoorlogse jaren. Veel van zijn schilderijen zijn dan ook in Frankrijk gesitueerd waar hij op diverse plekken heeft gewoond en gewerkt. Eind vijftiger jaren rondde hij zijn studie af aan de “Schule des Sehens” in Salzburg waar Oskar Kokoschka hem letterlijk en figuurlijk “de ogen opende” en waar hij leerde: “de techniek van het kijken gaat aan de techniek van het schilderen vooraf”.

Zijn doeken zijn figuratief en kleurig: landschappen, stillevens, de natuur een ook veel naakten. Veel schilderijen met doorkijkjes, gemaakt vanuit een venster, van binnen naar buiten. Buiten is de nacht en de maan, binnen het licht en gezelligheid. Als groot liefhebber van literatuur en poëzie gaan zijn schilderijen vaak gepaard met gedichten.
Mede-exposanten zijn:
Catrien van Amstel, beeldhouwer en klein-plastiek
Onno Boerwinkel, kleine schilderijtjes
Barbara ten Holt, schilder en aquarellist
Mira Peters, schilder en grafiek
Gerrit de Weerd, schilder en tekenaar
Thijl Wijdeveld, beeldhouwer.

Volwassenen € 8,-; kinderen tot 12 jaar gratis; Museumkaart geldig.