Week van Lezen en Schrijven

Geplaatst op woensdag 8 september 2021

Wethouder Remy Meijers vestigt aandacht op gratis volwassenenonderwijs tijdens de Week van Lezen en Schrijven

Op woensdag 8 september volgt Remy Meijers, wethouder Sociaal Domein, een taalles op het ROC VISTA College in Maastricht. De wethouder vindt het belangrijk dat meer inwoners weten dat volwassenenonderwijs gratis is voor mensen die moeite hebben met taal, rekenen of computer-vaardigheden. Door mee te doen brengt hij dit onder de aandacht.  

Belang van basisvaardigheden

Taal, rekenen en computervaardigheden zijn basisvaardigheden die je nodig hebt om goed te kunnen meedoen in de maatschappij. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven voelen zich vaker onzeker, hebben vaker problemen met hun gezondheid en hebben vaker schulden dan mensen die wel goed kunnen lezen en schrijven.

Volwassenenonderwijs

Inwoners met een migratieachtergrond weten de weg naar het volwassenenonderwijs goed te vinden, maar de mensen met Nederlands als moedertaal zijn vaak niet bekend met de mogelijkheden. Alle inwoners kunnen gratis terecht bij ROC VISTA College voor taal, rekenen of computervaardigheden als zij nog niet op MBO 3-niveau zijn. Daarnaast kunnen inwoners terecht bij het Taalhuis. Het taalhuis organiseert cursussen zoals ‘klik en tik’ om te leren omgaan met de computer of een sollicitatiecursus. Maar het meest bekend is het Taalcafé. Daar kunnen mensen die nieuw zijn in Nederland naast hun inburgering of taaltraject oefenen met spreken en luisteren. Vaak is het Taalhuis in een bibliotheekvestiging. De groepen hebben maximaal 10 deelnemers, waardoor er veel aandacht is voor iedereen. De deelnemers kunnen in hun eigen tempo werken. Vaak wordt het een hechte groep.

Oproep om anderen te helpen

De bestuurders van de Zuid-Limburgse gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van gratis volwassenenonderwijs bij VISTA College en het Taalhuis. Zij hopen dat bekenden van iemand die moeite heeft met taal vertelt over de mogelijkheden van volwassenenonderwijs. Aanmelden voor volwassenenonderwijs kan via het telefoonnummer van Letterliefde Parkstad: 045-2011314 // VISTA College: 088 - 001 50 00 of bij elke bibliotheek in Zuid-Limburg.

Meer nieuws