Informatie over het coronavirus voor anderstaligen

Blijf zoveel mogelijk thuis. Houd 1,5 meter afstand. Was vaker je handen. Maatregelen die voor de meeste mensen heel duidelijk zijn. Er zijn ook inwoners die de Nederlandse taal niet goed spreken of begrijpen. Vluchtelingen of arbeidsmigranten bijvoorbeeld. In Nederland zijn er 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor hen is alle informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Deze informatie moet begrijpelijk zijn voor iedereen.

Daarom vindt u op deze pagina een overzicht van websites die informatie over het coronavirus in verschillende talen aanbieden en websites met informatie over het coronavirus in begrijpelijke taal en. Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle. Deel dit bericht daarom ook met anderstaligen in uw omgeving.

CAS Helpdesk

Corona Actiecomité Statushouders (CAS) heeft een telefonische helpdesk opgericht voor statushouders. Statushouders kunnen telefonisch hun vragen stellen in het Arabisch of Tigrinya. Indien de medewerker niet direct antwoord kan geven worden ze teruggebeld door het specialistenteam.

Statushouders kunnen elke werkdag tussen 14:00uur – 16:00uur bellen via 085 - 58 0 88 00 hun vraag voorleggen en antwoord krijgen in de talen Tigrinya en Arabisch.

Tolk- en Vertaalcentrum Nederland

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland heeft de persconferentie van 31 maart, over de verlenging van de coronamaatregelen, vertaald in het Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya en Marokkaans-Arabisch. Je vindt de video's hier.

Pharos

Het landelijk expertisecentrum Pharos biedt informatie in verschillende talen waaronder Arabisch, Pools en Chinees.

Vluchtelingenwerk

Informatie in o.a. Turks, Arabisch, Tigrinya, Farsi en Somali.

Stichting Lezen en Schrijven

In Nederland zijn er 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor hen is alle informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Deze informatie moet begrijpelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Op de website Lezenenschrijven.nl vindt u informatie over het coronavirus in begrijpelijke taal. En tips over hoe je zelf eenvoudiger kunt communiceren.

Steffie

Op deze website Corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.