Zorg
Zelfstandig wonen, zelf de regie houden over uw leven: daar heeft u soms hulp bij nodig. Bijvoorbeeld als u te maken heeft met een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of de gevolgen van ouderdom. Die hulp kan komen uit uw eigen omgeving: gezinsleden, buren, vrienden. Maar wat als u daar niet (of onvoldoende) op terug kan vallen? Dan kunt u aankloppen bij de gemeente. Uw eigen zelfredzaamheid is het uitgangspunt. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt ondersteuning als blijkt dat u het zelf niet meer kunt en er ook geen familie, vrienden of kennissen zijn die deze ondersteuning voor u kunnen organiseren.
Samen met de gemeente bespreekt u welke steun u nodig heeft om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren en uw leven en huishouding draaiende te houden.
Gemeenten hebben vanaf 2015 extra ondersteuningstaken erbij gekregen, taken die vóór 2015 onder de AWBZ vielen. Voorbeelden hiervan zijn: dagopvang voor ouderen, beschermd wonen voor mensen met psychische problemen, hulp bij praktische zaken (zoals het invullen van formulieren of contacten met instanties) en dagactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor dit soort ondersteuning kunt u dus ook een beroep doen op de gemeente.