Informatie voor kiezers

Kijk voor uitleg over stemmen op https://www.hoewerktstemmen.nl/

Stempassen

Uw stempas wordt verzonden per post. U ontvangt deze uiterlijk op 7 maart 2018. Als u geen stempas heeft ontvangen of u bent hem kwijt, dan kunt u van 7 tot 17 maart een nieuwe aanvragen met Digid. Ook kunt u een nieuwe stempas persoonlijk ophalen bij het KCC van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Dit kan tot 1 dag voor de verkiezingen tot uiterlijk 12.00 uur. Hiervoor heeft u uw legitimatiebewijs nodig.

U stemt voor de Gemeenteraad van de gemeente waar u op 5 februari 2018 staat ingeschreven. Bent u pas na deze datum ingeschreven in de gemeente Valkenburg aan de Geul dan kunt u alleen stemmen in uw oude gemeente. Stemmen kan alleen met een geldige stempas bij 1 van de stembureaus. De stempas krijgt u thuisgestuurd. Daarnaast moet u zich bij het stemmen identificeren door middel van een legitimatiebewijs.

Stembureaus

Met uw stempas kunt u in elk stembureau in Valkenburg aan de Geul stemmen. Vergeet uw legitimatiebewijs niet!.
U kunt stemmen bij de volgende stembureau's:

1.            Stadhuis Park Dersaborg, Geneindestraat 4, 6301 HC Valkenburg

2.            De Polfermolen, Plenkertstraat 50, 6301 GM Valkenburg

3.            Zorgcentrum Oosterbeemd, Wethouder Paulssenlaan 8, 6301 ZZ Valkenburg

4.            Hotel Op de Boud, Parallelweg 5, 6301 XX Broekhem Noord

5.            Gemeenschapshuis De Beemde, Koningswinkelstraat 30A, 6301 WJ Broekhem Zuid

6.            Gemeenschapshuis De Blokhut, Sibberkerkstraat 49, 6301 AT Sibbe

7.            De Holle Eik, Baron de Selysstraat 4, 6301 JZ Houthem - St. Gerlach

8.            Gemeenschapshuis ’t Geboew, Warende 43, 6305 AX Schin op Geul

9.            Gemeenschapshuis ’t Vöske, Grote Straat 8, 6325 EC Berg en Terblijt

10.          Zorgcentrum Fonterhof, Valkenburgerstraat 114, 6325 BR Berg en Terblijt

11.          Gemeenschapshuis Cascade Vilt, Nachtegaalstraat 25, 6325 AX Vilt

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Wie mag er stemmen?

Bekijk alle eisen waar kiezers aan moeten voldoen op de website van de Kiesraad.

Mag iemand anders voor mij stemmen?

Kunt u niet zelf gaan stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Valkenburg aan de Geul woont en ook een stempas heeft ontvangen. Wilt u een andere kiezer op deze manier machtigen, dan kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen of een onderhandse volmacht. De kiezer die voor u gaat stemmen, moet dan zelf ook gaan stemmen.

Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van een machtiging kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u (die machtigt) aan de voorzitter laten zien. Ook hier geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Onderhandse volmacht

Om een machtiging te geven, gebruikt een kiezer het gedeelte van de stempas (achterzijde) dat hiervoor is bestemd. De kiezer moet de gegevens invullen en hij en de gemachtigde moeten beiden tekenen.

Schriftelijke volmacht

Om een schriftelijke volmacht aan te vragen, stuurt de kiezer een verzoekschrift naar de burgemeester van de gemeente waar hij op de dag van kandidaatstelling woonde. Dit verzoekschrift moet uiterlijk 5 dagen voor de verkiezing door de burgemeester zijn ontvangen. Download het benodigde formulier.

Op wie kan ik stemmen?

Klik hier voor een actueel overzicht van de kandidaten van de deelnemende partijen.

Ik wil mij opgeven als stembureaulid

Bekijk de pagina 'Aanmelden als stembureaulid' voor meer informatie.

Ik wil zelf een partij oprichten

Om een eigen politieke partij op te richten verwijzen wij u door naar de website van de Kiesraad, www.kiesraad.nl. Om u vervolgens te registreren, kunt u contact opnemen via e-mail: verkiezingen@valkenburg.nl. U krijgt dat precies te horen hoe het proces loopt bij de Gemeente Valkenburg aan de Geul.

Een politieke partij kunt u uiterlijk tot 27 december 2017 registreren.

Meer informatie

Voor meer informatie kijkt u op www.kiesraad.nl . Heeft u nog (andere) vragen? Stuur dan een e-mail naar verkiezingen@valkenburg.nl of bel met ons Klant Contact Centrum via het 5-cijferige telefoonnummer 14 043.

Openingstijden en afspraak maken

Voor veel producten dient u online een afspraak te maken. Controleer of u voor het product van uw keuze een afspraak kunt maken.

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.