Belevingscentrum De Leeuw gaat Par’Course heten

Lees de laatste updates over het coronavirus en de maatregelen in de gemeente Valkenburg aan de Geul >

Informatie voor ondernemers: Lokale maatregelen voor tegemoetkoming ondernemers

Landelijk noodpakket voor ondernemers / Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers​

Belevingscentrum De Leeuw gaat Par’Course heten

Par’Course. Dat is de naam van het nieuwe belevingscentrum dat projectontwikkelaar Wyckerveste ontwikkelt in de voormalige Leeuw-brouwerij  in Valkenburg aan de Geul. Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg. De nieuwe naam werd vandaag bekendgemaakt.

Op deze dag zijn ook de verschillende overeenkomsten tussen ontwikkelaar Wyckerveste,  de Provincie Limburg en de gemeente Valkenburg aan de Geul officieel getekend.

Naam

In Par’Course zijn de verschillende elementen van het park meertalig verwerkt, zo legt Marc Baadjou, bedenker van de naam uit. “Parc & Course”, letterlijk vertaald een park waarin je kunt leren, een park waar je kunt recreëren, dineren, gebruikmakend van verschillende routes. Parc staat ook voor een chique omgeving. Een plek met een zekere internationale allure, met cachet, een plek waar iets bijzonders te vinden is. En natuurlijk kennen we het parkoers uit de sportwereld, en in het bijzonder uit de wielrennerij. De apostrof tenslotte, verbindt de twee delen die haar naam complementeren, maar werkt ook verklarend naar belevingswerelden die het samenbrengt.”

Food en Sport

Het plan voor de ingrijpende renovatie en nieuwbouw is ontworpen door  MoederscheimMoonen Architects, een Rotterdams architectenbureau met Limburgse wortels. Par’Course rust grofweg op twee pijlers: Food XP en Sport XP. Food XP krijgt een plek in het monumentale brouwerijgebouw en moet uitgroeien tot een gastronomisch centrum rondom Limburgse producten. Sport XP bestaat uit een nieuw hotel met 65 kamers, een event center en een sportcentrum met de focus op wielrennen en alles wat daarmee samenhangt. Shimano Europe heeft aangekondigd een Experience Center te vestigen in het Sport XP. Hier kan het publiek fiets- roei- en hengelapparatuur gaan “zien en voelen” en de praktijk gaan testen & beleven in de directe omgeving of in een speciaal aan te leggen vijver op het terrein. Aan de straatzijde wordt verder nog een fietsverhuurcentrum gehuisvest.

Het gebied krijgt hiermee de lang beoogde poort-functie van en naar het Buitengoed Geul & Maas, waar iedereen kan genieten van fietsen, wandelen, streekproductie, landgoederen en molens in het veelzijdige landschap tussen Schin op Geul en Borgharen/Itteren.”

Subsidies

Met de renovatie en nieuwbouw van het complex is een investering gemoeid van ruim € 20 miljoen waarvan € 4,4 miljoen via een subsidie voor rekening komt van de Provincie Limburg en de gemeente Valkenburg aan de Geul (ieder € 2,2 miljoen). De Provincie koopt voor een bedrag van € 3,7 miljoen het complex van de gemeente Valkenburg aan de Geul om het vervolgens in erfpacht uit te geven aan Wyckerveste. Tenslotte heeft de provincie zich in beginsel bereid verklaard om – binnen de provinciale kaders en nadat de bouw is gerealiseerd – een lening van € 3,75 miljoen tegen marktconforme tarieven aan Wyckerveste te verstrekken om het ambitieuze plan te realiseren. De overeenkomsten daartoe zijn op donderdag 7 december getekend.

Openingstijden en afspraak maken

In verband met maatregelen rondom het coronavirus kunnen er geen afspraken meer worden gemaakt via de website. Maak alleen een afspraak als dat echt nodig is of spoed betreft, neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14043.​

Daarnaast vervalt de avondopenstelling.

Meer informatie over de aanpassingen in de dienstverlening >

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.