Waarschuwings-borden wilde zwijnen

In en rond het gebied Polferbos, Ingendael en Houthem-St. Gerlach.

Wilde zwijnen komen al enkele jaren voor in onze omgeving. Recentelijk zijn diverse meldingen over waarnemingen van wilde zwijnen in de gemeente Valkenburg aan de Geul ontvangen. In en rond het gebied Polferbos, Ingendael en Houthem-St. Gerlach trekken op dit moment meerdere grote groepen dieren rond. Ondanks de intensieve jacht, lijkt het aantal zwijnen opnieuw toegenomen te zijn. Op enkele plekken plaatsen wij nu tijdelijke waarschuwingsborden om recreanten op de risico’s te attenderen.

Aanlijnplicht

Wilde zwijnen zijn nachtdieren, die van nature schuw zijn en de confrontatie met mensen het liefst uit de weg gaan. De kans op een confrontatie tussen een wild zwijn en een mens is daardoor klein. 

Wél is het zo dat wanneer een wild zwijn jongen heeft, zij agressiever kunnen zijn en zich kunnen  verdedigen wanneer ze opgejaagd worden. Wandelaars, fietsers en zeker honden, die zich buiten de wandelpaden begeven, lopen daarmee een groter risico op een confrontatie met een wild zwijn. Om te voorkomen dat wild opgejaagd wordt, geldt in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht voor honden en is het bezoekers niet toegestaan zich buiten de wandelpaden te begeven.

Advies

In sommige gebieden waar nu geen aanlijnplicht geldt, zoals het Polferbos en de veldwegen in het buitengebied rond Houthem – St. Gerlach en Broekhem, zijn recent wilde zwijnen waargenomen. Wij adviseren hondenbezitters daarom in deze gebieden de honden aangelijnd te houden. Wandelaars en fietsers die deze gebieden bezoeken, wordt met klem geadviseerd op de paden te blijven en de naastgelegen natuur en akkers niet te betreden.

De Gemeente Valkenburg aan de Geul mag zelf niet op  wilde zwijnen jagen, dit is voorbehouden aan de lokale Wild Beheer Eenheid. Overlast van wilde zwijnen kunt u wel melden bij de gemeente Valkenburg aan de Geul, via het Klant Contact Centrum, tel. 14 043 of info@valkenburg.nl. Wij zorgen er dan voor dat uw melding direct doorgegeven wordt aan de lokale Wild Beheer Eenheid. Zij nemen vervolgens contact met u op over de afhandeling van de melding.

Openingstijden en afspraak maken

Voor veel producten dient u online een afspraak te maken. Controleer of u voor het product van uw keuze een afspraak kunt maken.

Afspraak maken

Meer openingstijden en contactgegevens

Nieuwsbrief bekendmakingen

Wilt u wekelijks per mail bekendmakingen ontvangen van gemeenten, provincies en waterschappen gesorteerd op postcodegebied, interesse en onderwerp?

Maak dan een eigen account aan op de website www.overheid.nl.